Nå enda mer inkonsekvent

10 tips til muntlig eksamen

Siden det drar seg mot muntlig eksamen for mange (og siden slikt gir meg mange treff) poster jeg denne, som jeg laget til elevene mine. Den er laget for muntlig eksamen i tiende klasse etter ny modell med to dagers forberedelsestid, men tipsene fungerer greit for muntlige framføringer generelt.

Bildetatt26.05.2010kl.10.45-2010-05-26-10-39.jpg

01) VÆR PERSONLIG
Det er kanskje ikke så lett å forstå hva jeg mener med dette, men hvis du kan koble oppgaven til ditt eget liv blir det lettere for deg. Hvis du skal fortelle om muslimske skikker kan du fortelle om kompisen din som ikke spiser grisekjøtt. Skal du vise utregningen arealet av en firkant kan du bruke en fotballbane som eksempel, eller skjermen på datamaskinen din, eller håndveska di (som du sikkert har med deg!). Hvis du kan vise at det du forteller om faktisk angår deg vil du imponere sensor og ha lettere for å huske det du skal si.

02) BRUK TIDEN GODT
Skal du holde på i et kvarter så SKAL du holde på i et kvarter. Og har du to hele dager til å forberede deg så BRUKER du to HELE dager til å forberede deg. Og gjerne to kvelder og netter også. Mange slurver her, men skal du gå opp en karakter så må du gjøre jobben. Det finnes ingen snarveier.

03) BILDER ER NYTTIGERE ENN TEKST
Lærerne maser om at du ikke skal lese rett opp fra et manus av mange grunner, men har du tenkt på hvor utrolig kort tid det tar å lese opp en A4-side med tekst? Skulle du skrive ned ALT du har tenkt å si måtte du ha et manus på MINST 8-9 tettskrevne A4-sider. Det er ikke lettere å gjøre det sånn. Det er ikke mindre jobb å gjøre det sånn. Ikke hvis du skriver manuset selv. Og skriver du ikke manuset selv skal du egentlig strykes. Vis bilder og fortell om dem hvis det lar seg gjøre. Det tar mye lenger tid og gir deg sjansen til å vise hva DU kan. Og du må gjerne ha med en jukselapp der du har skrevet om bildet. Ikke les den rett opp, bare 🙂

04) IKKE TRO AT DU KAN HA ALT I HODET
Det er noen som ikke har med seg NOEN notater og tror de kan huske ALT de skal si. Det klarer de ikke, i hvert fall ikke når de skal holde på i et kvarter. Du bør i hvert fall ha en disposisjon (en liste over hovedpunktene du skal ta opp) og en lapp med vanskelige navn, årstall og annet som det er bortkastet tid å pugge.

05) HUSK TRIKSENE DU HAR LÆRT
I løpet av ungdomsskolen har du lært å synge, dramatisere, diskutere, lage tankekart, tidslinjer, VENN-diagrammer, 8 squares og mye annet. Vis sensor noe av det du har i verktøykassa di!

06) IKKE GJØR TING FOR VANSKELIG!
Ikke bruk et eneste ord eller uttrykk du ikke forstår selv. Hvis du ikke skjønner kildene dine kan du ikke bruke dem. Det er ingen grunn til å si » Michael Jackson was regarded by his peers as the most noteworthy performer of his generation.» når du kan si «Many other pop stars thought Michael Jackson was a brilliant performer.»

07) FORKLAR HVORDAN DU HAR JOBBET
Bruk litt tid underveis på å forklare hvordan du har laget det du viser frem. Vær nøye med å forklare hvilke kilder du har brukt. Hvis det var noe som var spesielt spennende eller kjedelig å gjøre klart så si det! Det viser at du bryr deg om arbeidet ditt. Vær ærlig, men ryddig. Ikke si at det var forbannainnihælveteskjipt å lese om livet til Ivar Aasen, for eksempel.

08) IKKE KAST BORT TID PÅ DET TEKNISKE
Som nevnt på nummer fem er det viktig å vise hva en kan, men det er like viktig å ikke bruk det dyrebare kvarteret til å fikle med lenker på internett, tegne opp diagrammer og lignende. Bruk verktøy du mestrer. Sørg for at alt er klart på forhånd, så du og sensor kan konsentrere dere om innholdet.

09) ØV! (duh)
Kjør gjennom alt til du kan det. Så kjører du gjennom alt femten ganger til. Jo flere gjennomkjøringer du orker, jo bedre blir det. Sørg for at du uttaler viktige navn og lignende riktig. Lite er mer irriterende for en sensor enn noen som har om Irans historie og uttaler Khomeini og Ahmadinejad feil.

10) SLAPP AV!
Pust. Snakk rolig. Ta små pustepauser. Husk at du kommer inn på Videregående uansett. Alle gjør det. Det ordner seg. Hvis du må ty til det gamle trikset med å se for seg sensor naken så gjør det. Men det anbefales ikke:)

Det skulle være det. Lykke til.

Reklamer

7 responses

 1. Tilbaketråkk: 10 tips til muntlig eksamen « Fred Ut, Sønn

 2. fantastiske tips! tusen takk!

  juni 7, 2011, kl. 11:24

 3. W

  takkar!

  mai 10, 2012, kl. 08:07

 4. Pondus

  tusen jævli faens takk 🙂

  juni 11, 2012, kl. 20:17

 5. du sug balle !!! taper

  juni 13, 2012, kl. 11:05

  • jhkbkhjgvj

   Og du suger din egen kuk.

   juni 6, 2013, kl. 20:08

 6. Grethe

  Er det også denne formen i norsk muntlig for privatister vg3?

  desember 3, 2012, kl. 18:24

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s