Nå enda mer inkonsekvent

Topp ti fra Nulltitallet

(Siden jeg fikk lyst til å poste denne i det gjenoppståtte Filmantrop-forumet var det ingen grunn til å ikke legge en kopi her)

1) RIngenes Herre – trilogien (Et opplagt førstevalg. Fantasifilmen redefinert for en ny generasjon og et snaut tiår etter at den ble påbegynt er har ingen vært i nærheten av å toppe dette)

2) Battle Royale (Det er påtakelig hvor mye mindre sjokkerende BR føles i 2010, men den har ikke blitt dårligere; på samme tid svart komedie, action, science fiction, satire og ungdomsskildring. Stor kunst fra en døende mester)

3) Hero (I dag er wuxia-filmen på det nærmeste død, druknet i datagrafikk og talentflukt. Men for en måte å gå ut på! Zhang Yimou fortsatte tilsynelatende revitaliseringen av sjangeren etter Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon, men endte istedet opp med å drepe den. Snart ti år etter etterapes Hero fortsatt av filmskapere som kopierer helt feil deler av den).

4) City of God (Like tøff som Pulp Fiction, men med en sosiopolitisk dimensjon der Tarantinos arbeider tross alt har et hjerte av plastikk. Regissør Fernando Meirelles har ikke helt klart å følge opp)

5) Sympathy for Mr. Vengeance / Oldboy / Sympathy for Lady Vengeance (Park Chan Wooks hevntrilogi er en uslåelig blanding av det groteske, det vakre og det hysteriske. Lady Vengeance er min favoritt)

6) Ping Pong (Vennskap er viktigere enn idrett. Sportsfilmen som bryter alle klisjeer har ingenting på denne lista å gjøre etter noe saklig kriterium, jeg er bare så fryktelig glad i den).

7) the Dark Knight (Jeg var aldri noen fan av Christopher Nolan, men med denne falt alle bitene på plass. Et komplekst epos av en film med en monumental rolleprestasjon av Heath Ledger. Og Batman. Batman er tøff)

8) Wall-E (Tiårets beste sf-film er også tiårets beste animasjonsfilm. Andrew Stanton klarer å toppe fantastiske Finding Nemo, godt hjulpet av et genialt, dialogfritt manus og Ben Burtts lyddesign):

9) Marie Antoinette (Den historiske biografilmen redefinert. Marie Antoinette jukser med historiske fakta men føles likevel sannere enn all verdens Gandhier. Til å spise opp).

10) Ponyo on the Cliff by the Sea (Hayao Myiazaki finner tilbake til den mer uskyldige barnefilmen og gjør sin mest magiske film siden Totoro)

Skulle gjerne hatt plass til Basterds, Pan´s Labyrinth, Crouching Tiger, Lagaan, the Rising, Kabhi Alvina Naa Kehna, Shortbus, Juno og et par hundre andre også.

Reklamer

8 responses

 1. Hihi, her klipper og limer jeg fra en forumpost også er jeg plutselig på sonitus:)

  februar 21, 2010, kl. 08:34

 2. Hehehe,nice!

  Det er trist når man skal liste opp noen få filmer,fordi da må man la være å nevne noen.Og Ponyo…snaaart på dvd/blurej!

  februar 21, 2010, kl. 09:22

 3. netcomrintrah

  Bra og morsom liste.

  Jeg ville kanskje byttet ut Ping Pong med Bring it on. Hvilket jeg ser at saklig sett er minst like absurd til en topp ti liste for et helt tiår.

  Andre filmer jeg liker godt: Moulin rouge, første Spiderman, Donnie Darko og minst en Bollywood-film for eksempel Main hoon na (fordi jeg tror oppdagelsen av dette filmlandet i størst grad har påvirket filmsmaken min det siste tiåret)

  februar 21, 2010, kl. 09:43

 4. Fin liste; har ikke sett «Ping Pong» eller «Ponyo». De føres opp på lista.

  februar 21, 2010, kl. 14:26

 5. Anne

  Til stua?

  http://oslopuls.aftenposten.no/film/article349238.ece

  februar 21, 2010, kl. 18:40

 6. Da må vi nok ha større stue…

  februar 21, 2010, kl. 20:25

 7. Anne

  Hmmm… Hadde ikke dere planer om å bygge ut?

  februar 22, 2010, kl. 20:38

 8. Anne

  Da var det gjort

  http://oslopuls.aftenposten.no/film/article351121.ece

  februar 23, 2010, kl. 18:34

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s