Nå enda mer inkonsekvent

Katakombene 09 Oppsummert-dessutenversjon.

Siden det er så lite her jeg ikke har sett tidligere og klokka er så mye blir dette ganske kort, sannsynligvis blir det mer interessant å lese Tor Andre, Hjorthen, Iversen, Sonja eller Fylleangst. Men likevel, for å bli helt ferdig;

I år var det bare en ny deltaker og så og si alle som var med i fjor (med unntak av Haakon som var bortreist og Fru Ut som måtte nøye seg med en film) var til stede. Dette gjør katakombene koseligere og mer avslappet år for år, men det er god plass, så det hadde vært moro å være flere. Dessuten satte Lundetangens Venner opp leia ganske kraftig i år, så neste år blir det lov (men fortdatt ikke obligatorisk) å betale litt. Overskuddet av pizzapengene får meg til å mistenke at folk stikker til meg penger allerede. Det var virkelig ikke meningen, men tusen takk.

Årets program var nok det vanskeligste å sette sammen, for fjorårets var nær perfekt, men jeg tror det alt i alt fungerte fint.

SITA SINGS THE BLUES fikk en forholdsvis god mottakelse, men ved fjerde kikk er det lett å se at den greit kan kuttes med noen minutter. Likevel var det mange nyanser og små gags jeg ikke hadde lagt merke til, det hjelper å se film med andre, de hjelper deg med å finne ut hvor du skal le. Og slutten blir bedre for hver gang jeg ser den.

THE LAND THAT TIME FORGOT fikk jeg ikke vært til stede på, i stedet trålet jeg byen rundt med Ut Junior på jakt etter riktig type Pokeball. Det var fint vær og vi koste oss, men jeg skulle gjerne fått med meg reaksjonen på Pterodactylene. Etter alt å dømme var folk fornøyde med den.

COME FULL CIRCLE, Finn Erik og Nils productions´siste epos har en teknisk fullendthet jeg savnet litt i Refusert, deres forrige katakombebidrag. CFC var rett og slett dritvakker. Men hvis det var en fortellermessig eller tematisk helhet der fikk jeg ikke helt tak i den. Når bildene er så fine er ikke det avgjørende, men likevel. Kanskje jeg bare blunket på feil sted. Jeg tok på meg brillene mine da jeg introduserte den, siden mine er nesten samme som Nils sine. Jeg forsøkte meg imidlertid ikke på bergensdialekt.

OFFSIDE er en film det er vanskelig å mislike, kanskje den filmen i år som alle likte. Tor Andre sa det best; det er så godt med filmer som tar opp problematiske temaer uten å på død og liv å svartmale alt. De iranske fotballjentene er tøffe, smarte, reflekterte og urbane. Guttene fra bygda er enklere, men gode på bunnen. Og det meste ordner seg til slutt. Denne filmen er viktigere og bedre enn noensinne etter det som har skjedd i sommer.

DEPUTY DROOPY er ikke den mest karakteristiske Droopy-episoden jeg har sett, men du verden så morsomt det er når man tar en i utgangspunktet tynn gag, strekker den til den sliter, knyter strikken og tøyer den til den slites nok en gang.

THE LADY EVE er romantisk screwball utført med klasse og presisjon. Særlig Barbra Stanwyck er rå. Tror jeg likte His Girl Friday med sitt dialogfyrverkeri litt bedre, men klisjeen «Delagerdemikkesliklenger» er i høyeste grad passende her.

Så var det spisepause og Quiz ved Iversen (nykronet quiznorgesmester i juniorklassen, som visstnok går fram til du fyller 26). Den var ikke så mye lettere enn i fjor, men en god del mer underholdende.

VILSE I PANNKAKAN er traumefremkallende svensk barnetv, og det var flere som påstod at de aldri kom til å tilgi meg fordi jeg utsatte dem for dette. Det er da jeg har gjort jobben min som arrangør.

KILINK ISTANBUL ´DA er så amatørmessig, ulogisk og stein hakkende sinnssyk at jeg hadde håpet den hadde fått en varmere mottakelse, men den fikk da i det minste Marchus til å rope SHAZAM på tilfeldige tidspunkter utover natten, og det er da noe.

BORN TO FIGHT er thailansk Stuntporno på sitt beste. Den greide vel å holde publikum noenlunde i gang også. Men tifilmen er den vanskeligste å få til. Petter påstod at han sovnet fordi det var FOR MANGE actionsekvenser etter hverandre.

REPO! THE GENETIC OPERA er en av favorittfilmene mine i år, og den tåler godt gjensyn. Et svimeslått publikum ble ikke sjokkert av invollene, og den bråker akkurat nok til å holde folket våkne. Glad for at jeg kjørte den som siste film og ikke Kilink.

Da er det faktisk et år til neste gang igjen! En av de fine tingene med katakombene er at det sjelden er trist å avslutte, siden vi er så slitne at vi ikke har noe valg. Men hvert år tåler jeg kjøret bedre (til tross for en tøff oppkjøring denne gangen) og som en konsekvens blir det litt tøffere å si adjø hvert år.

Men vi sees igjen.

13 responses

 1. Kjekt at Come Full Circle kom fram i tide, og det høres jo ut som dere likte den.

  Den er jo ment å være ganske abstrakt, og jeg syns ikke man trenger å «forstå» den.

  Trivia: Cowboyen med kaffekoppen spilles av en av de ledende figurene i det bergenske musikkmiljøet, produsenten HP Gundersen, som «oppdaget» Sondre Lerche, Nathalie Nordnes, etc. Han ble castet kun pga sitt utseende, da castingansvarlig aldri hadde hørt om han, og bare bladde seg gjennom bilder for å plukke de beste.

  september 27, 2009, kl. 01:04

 2. Jepp, den kom fram, Fru Ut kom med den utpå formiddagen, etter at jeg hadde sagt til alle at den ikke hadde kommet fram i tide.

  For min del var det vel egentlig ikke et spørsmål om å forstå, mer at de forskjellige delene ikke helt hang ihop, jeg ventet på noe som skulle knyte det hele sammen som ikke helt kom. Mulig jeg blunket på et avgjørende tidspunkt, men det virket som det var flere med meg som hadde det litt sånn. Vi lurte litt på å kjøre den en gang til.

  Men for et fotografering! En spillefilm som ser sånn ut er en øybelikkelig norsk klassiker nesten uavhengig av manus og skuespillere. Er den gjort med det der Red-kameraet?

  september 27, 2009, kl. 07:04

 3. EN fotografering heter det vel. Eller et foto? Hm.

  september 27, 2009, kl. 07:05

 4. Veldig vellykket program, kanskje det mest underholdende. Håper å få ut noe på bloggen når jeg kommer hjem i kveld.

  september 27, 2009, kl. 09:36

 5. Takk til Fru Ut, som reddet filmen min fra en skjebne uten katakombevisning.

  Skutt på Red ja. Er jo ingen vits i å bruke noe annet kamera til noe som helst noensinne.

  Ja, målet må jo være å lage en spillefilm der hvert bilde er såpass forseggjort som i kortfilmen.

  september 27, 2009, kl. 12:25

 6. Anne

  Takk for i år (selv om jeg ga med litt vel tidlig)!

  Gleder meg allerede til katakombene-10.

  september 28, 2009, kl. 17:03

 7. Tilbaketråkk: Førstereisjente på katakombene « Sonjas ordentlige blogg

 8. Tilbaketråkk: Katakombene 09: Don’t look back till your free to chase the morning – Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på

 9. Tilbaketråkk: Ryktet om Kilinks død betydelig overdrevet? – Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på

 10. Tilbaketråkk: Fylleangst.com | 7 vintre med dritt fra meg, eller Mundus vult decipi

 11. Du kjører hele løpet neste år, Anne. 😀

  Jeg gleder meg også stort til K10.

  oktober 5, 2009, kl. 07:16

 12. K10 høres veldig bra ut. Her må det lages logo. Bare det ikke dukker opp masse folk som tror de skal padle tierkajakk.

  oktober 5, 2009, kl. 07:45

 13. Tilbaketråkk: Bislett superheltutleie – kommentarspor – Del 1 « Sonjas ordentlige blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s