Nå enda mer inkonsekvent

Norwegia Obscura #1 (10 norske sanger. Fordi jeg omsider har oppdaget Spotify)

10) Jonathan´s a Junkie – the Bones of my Uncle (2009)

Stonesballaden Stones aldri klarte å lage med et lite synthriff som gir den samme fasong som bassen gjør i Lou Reeds Walk on the Wild Side. Og når omkvedet kvedes om og om igjen på slutten reiser hårene seg på armene mine. Så vakkert. Men ikke på Spotify ennå, desverre.

09) Oslo – Folk & Røvere (1999)

Ulph grunnla triphopen i Norge, og om han i blant snubler over grensen til det i overkant folkelige er det ingen som rører ham på sitt beste. Her er han helt alene i F&Rs kanskje mest monumentale øyeblikk. Refrenget knabbes effektivt fra Suser av Gårde, bare sånn for å legge litt autoritet bak all hjemmekjærligheten. Hadde jeg bodd i Oslo hadde dette vært nasjonalsangen min.

08) It´s just a Matter – Matchstick Sun (1989)

For en stakket stund var Matchstick Sun norges fineste poporkester, og at de ikke overtok verden er i grunnen fryktelig trist på mange måter. Dette var den første sangen jeg hørte med dem, og fortsatt titter sola fram hver gang. Bare synd at den enda bedre andreplata ikke fins på CD, så vidt jeg vet.

07) Syk Pike –  Kari Bremnes (1993)

Herregud hvor sørgelig musikk kan være. Edvard Munchs lille prosatekst om søsterens død (som selvfølgelig hører til bildet) forvandles av Bremnes (som vi kanskje skulle høre litt mer  på i steden for å si navnet hennes på rare måter) og en sedvanlig smakfull Kirkelig Kulturverksted-produksjon til smerte i lydbølgeform. Jeg griner. Hver gang.

«Ville du gjerne leve?»

«Ja, svarte hun,

jeg ville gjerne leve.

Jeg ville så gjerne leve.»

06) Fortean Times – the Tables (1997)

Den mest intelligente teksten noensinne framført av Norges søteste poporkester. Jeg elsker Fortean Times (altså bladet), og hvem kan vel motså en sang som slutter med med omkvedet Once you eliminate the impossible whatever remains / However improbable must be true ?

05) Kvite Fuglar – Andrej Nebb (2000)

Denne er nok adskillig mer alvorlig ment enn den høres ut. Dette er norsk kunstrocks ukronede profet Andrej Nebb (som det kunne skrives hele bøker om uten at jeg er mannen for det) som med sin uniskjennelige polske aksent tolker melankoholikerlyriker Tor Jonsson, fra den veldig fine plata med samme navn.

04) Ulv! Ulv! – Ym-Stammen (1994)

I en tid der alle kikker begjærlig på fela til Aleksander Rybak og orgasmifiserer til Kaizer´s og deres bruk av historie i tekstmaterialet er det veldig trist at så få husker Ym-Stammen. Det originale norske hedningefolkhistorierockehumorlaget. Denne plata tok mange år å få ferdig (derav tittelen) og da den kom var det altfor få som brød seg, og den like sterke oppfølgeren Guden i Steinen gjorde det heller ikke så bra, til tross for at den en stund ble solgt for 49.- med annonser foran på tabloidene med overskriften YM-STAMMEN KUTTER PRISENE. Ikke la dem synke ut av sinn, ikke la dem synke ut av minne.

03) Oblivion – Micky Faust (1992)

Det kan argumenteres for at Michael Krohn er undervurdert i seg selv. Ikke er han søt som Lars Lillo, folkelig som Lillebjørn eller død som Jokke. Mannen burde få kunstnerlønn og en svær jævel av en bronsestatue i alle landets byer. I 92 ga han ut en trilogi på engelsk bare for moro, og dette er den sangen du kanskje har hørt derfra. Jeg kunne vært enda mer obskur og valgt noe annet, men den er jo så fin.

02) Halleluja – Ole Paus (2005)

Ja, jeg vet at dette ikke er en norsk sang. Ja, jeg vet at alle andre enn meg er drittlei låta. Men den har ALDRI blitt gjort bedre enn dette. Bare så dere vet det.

01) De Mana Ráhkkásan – Mari Boine (2009)

Denne plata kom ut i forrige uke, og er grunnen til at jeg lagde denne playlista. Mari Boine høres yngre og friskere ut jo eldre hun blir. Hun er norsk (vet egentlig ikke om hun liker å kalles norsk, men for å gjøre det enkelt) musikklivs Liv Ullmann. Ute i verden skjønner de greia, mens vi ikke forstår hva slags skatter vi sitter på.

(To be continued)

PÅ SPOTIFY

Reklamer

8 responses

 1. hjorthen

  Takk skal du ha, her var det litt gamle gode glemte godbiter, og mye som var nytt for meg. Mer musikkblogging takk!

  august 29, 2009, kl. 13:54

 2. norserintrah

  Glimrende liste og en fin påminnlese om Ym-stammen. Jeg lagde omgående en spilleliste og skjønte hvor viktig denne musikken var for meg for noen år siden.

  august 30, 2009, kl. 12:07

 3. Takkerogbukker. Norwegia Obscura #2 er under arbeid akkurat nå, hvis jeg ikke blir truet til å slå plenen først.

  august 30, 2009, kl. 12:18

 4. Så fint å se at du liker musikken til Mari Boine. Jeg er fra Nederland og er kjempefan til Mari. Neste uke skal vi oppleve en Mari Boine konsert i Amsterdam. Jeg hadde flaks at jeg var i Oslo da hun feiret lansering til Cuovgga Áirras/Sterna Paradisea og jeg var invitert 🙂

  september 1, 2009, kl. 11:18

 5. knall liste og takk for å bli nevnt :)hører straks på lista de på spotify 🙂

  september 1, 2009, kl. 17:34

 6. MFryd

  Er det fordi begge listene dine heter Norwegian Obscura at jeg kun klarer å lagre #02 – som jeg åpnet først…?? Den er så bra at jeg får bygge #01 manuelt……

  september 2, 2009, kl. 10:38

 7. Jeg har hatt Spotify i akkurat tre dager så jeg er langt fra noen ekspert, men jeg har bare EN spilleliste. Den inneholder alle sangene. Hvis den ikke virker av en eller annen grunn kan du slette lista du har og prøve denne linken:

  Norwegia Obscura: http://open.spotify.com/user/gigaloff/playlist/1hSOU4xT0qxvGOjkRZL8Rf

  Håper det hjalp. Har fått voldsom respons på denne, så jeg må visst lage flere/mer.

  september 2, 2009, kl. 14:11

 8. Asbjørn

  Kjempe, har venta på The Tables på Spotify, og kom på det igjen no!

  september 3, 2009, kl. 16:19

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s