Nå enda mer inkonsekvent

Multiøregasme

Du går nedover gata, og plutselig slår det deg; du har gått her, opplevd dette så mange ganger at hver lyd (skoa mot asfalten, bilene, kirkeklokker og måker og fylliker) er så kjent at du når som helst kan skjelne den blant tusen andre. Sett kirkeklokkene langt inne i skogen og du vil kjenne dem igjen.

Vi fyller hodene våre med disse lydene, de er en viktig del av persepsjonen vår av virkeligheten. Men vi bruker dem ikke til noe. Før nå. Det var vel bare et tidsspørsmål før noen laget øredop til oss. Hadde det ikke vært for alle de andre formene for øredop hadde det vel hendt for lenge siden.

Jeg har bestandig vært betatt av generativ musikk, musikk som lager seg selv og forandrer seg villkårlig. Men dette er ikke helt det samme.

Det sitter en liten mikrofon i øretelefonkabelen til iPoden. Den suger inn alt det vi pleide å kalle ambient noise, det vil si all den lyden vi vanligvis ønsker å stenge ute når vi bruker en mikrofon; susing av vind, folk som snakker i bakgrunnen, skoa mot asfalten, biler, kirkeklokker og måker og fylliker. Lydene forvrenges, filtreres og forandres og plutselig er ikke verden helt den samme lenger. Når noen snakker til deg skjønner du ikke hva de sier, men lydene de lager er ulikt noe du har hørt. Ikke alt er vakkert, selvfølgelig, men når er det vel det?

Psykedeliaen er tilbake og denne gangen slipper vi badtrips og overdoser og turer på mentalsykehus. For det er ingen bivirkninger. Tror jeg.

Og om tretti år er det slik vi lager musikken vår, for vi bruker den mer og mer til å stenge verden ute, og til å tas med til et annet sted. Og da er det bedre å få selve verden til å synge.


Reklamer

One response

  1. Hi there. Are you in the UK? I wonder if you can help me… I am looking for a Norwegian tutor to teach one adult (complete beginner) a basic survival course of 24 hours in weekly lessons of 2 hours each. The location is near Stowmarket, near Ipswich, in Suffolk, and once the basic course is finished there is a possibility that he will carry on with the tuition on weekly basis. Whereabouts are you exactly? It doesn’t say in the IOL website… He is looking at starting on the 2nd week of September, and is flexible with the day and time for the lessons so that you can pick what suits your hours. Can you please let me know if you would be able to help us with it or if you know anybody who could?
    Many thanks in advance
    Maria

    august 28, 2009, kl. 17:25

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s