Nå enda mer inkonsekvent

Filmer siden sist: I am not Jesus but I have the same initials

JCVD

Jean-Claude Van Damme er i trøbbel. Han er blakk, middelaldrende og blottet for kunstnerisk integritet. Rollene han pleide å gjøre vokser ikke på trær lenger. Så hva skal han gjøre?

Jo.

En mulig løsning er å lage en film om at Jean-Claude Van Damme (Jean Claude Van Damme) er i trøbbel. Han er blakk, middelaldrende og blottet for kunstnerisk integritet. Dessuten har kona flyttet og tatt med seg datteren. Rollene han pleide å gjøre vokser ikke på trær lenger. Så hva skal han gjøre?

Å gå meta på denne måten var genialt da Being John Malkovich kom ut for ti (!) år siden, og visjonært da Wes Craven gjorde det i Wes Craven´s New Nightmare fem år før det igjen, men det går som oftest galt. Bare se (eller enda bedre, la være å se) My Name is Bruce. Likevel funker det som rakkern denne gangen. At jeg noen gang skulle følgende setning er en kosmisk anomali uten sidestykke:

Jean Claude Van Damme leverer en strålende skuespillerprestasjon.

En gang til:

Jean Claude Van Damme leverer en strålende skuespillerprestasjon.

Det hjelper tydeligvis mannen å kunne snakke fransk. Dessuten må man vel tro at han leverer en del av seg selv her, men monologen han leverer midt i filmen hadde fått plass i en Bergmanfilm.

Selve filmen omhandler et litt traust bankran, men små kunstfilmvrier som den nevnte monologen gjør at den hadde fungert som en ok komisk thriller på egne bein. Med Van Damme blir den en av filmene du må se i år, og en soleklar katakombekandidat. Vi liker jo tross alt å se gamle helter blomstre. Teamet bak JCVD kan med fordel lage filmer med Mr. T, Hulk Hogan, Steven Seagal, Michael Dudikoff, Dolph Lundgren og alle de andre. I fremtiden får alle være med i en god film før de dauer.

Star Trek

Av en eller annen grunn er det sjelden noen lager ekte, god romopera. Filmer som den første Star Wars-trilogien kalles ofte science fiction, men dette er litt misvisende siden det tross alt er lite science og mye fiction. Star Wars har mer til felles med Ringenes Herre enn 2001. Uansett: skikkelige eventyrfilmer i rommet har vist seg å være svært vanskelige å få til på en skikkelig måte. Filmer som the Chronicles of Riddick, Lost in Space, Zathura har aldri nådd TV-serier som Battlestar Galactica, Babylon 5 eller de beste delene av Star Trek til knærne.

Star Trek, ja. Her er kortversjonen: Gene Rodenberry skapte en visjonær TV-serie godt hjulpet av filmhistoriens mest minneverdige karakterer (og karakterskuespillere) og forfatterguder som Richard Matheson og Harlan Ellison. Etter hans død levde serien videre som ikke på langt nær like morsomme filmer, og på 80- og 90- tallet ble hele universet (nå befolket av ikke fullt så minneverdige karakterer og skuespillere) sakte kvalt av akutt mangel på ideer. Deretter fulgte noen års pause. Nå starter det hele på nytt.

J.J. Abrahams (Alias, Lost, MI:3)  demonterer her hele Star Trek-mytologien for så å sette det sammen igjen nesten akkurat som det var. Men ikke helt. Denne the Onion-reportasjen oppsummerer det hele bedre enn jeg kan klare:

Det du ellers trenger å vite er at filmen faktisk henger sammen med de gamle (og en person fra den originale serien dukker opp i en rolle), at Chris Pine med dette blir årets superstjerne, at Kirk, Spock, Bones, Spock, Chekov, Scott og Uhura (som av en eller annen grunn gir meg rykninger i venstre fot) er de samme som de alltid har vært, men litt yngre, penere og smartere og at dette er sommerens film for alle som liker å med vågemot å ferdes der intet menneske før har vært.

Star Trek er romoperaens Batman Begins. Be til alle guder om at det samme mannskapet foran og bak kameraet begår romoperaens the Dark Knight om 3-4 år. Live long and prosper.

X-Men Origins: Wolverine

Jeg tror jeg snakker for mesteparten av oss når jeg sier at jeg er luta lei av å lese hvordan hvemdetnåmåtteværeMan fikk kreftene sine. Det er ikke uten grunn at Spiderman 2 er bedre enn 1, at the Dark Knight (og Batman Returns) er mer interessante for oss geeks enn Batman Begins (og Batman). Opprinnelseshistoriene er vi ferdige med. Vi vil vite hva som hendte videre. Etter å ha rotet til Bryan Singers flotte X-filmer har Fox lite annet å gjøre enn å lage prequels som denne. Ian McKellens Magneto skal også etterhvert få en opprinnelsesfilm. Dette er det siste vi som liker tegneserier vil høre.

At Wolverine ender opp med å være såpass underholdende har da heller ikke så mye med historien (eller manuset for den saks skyld å gjøre). Ikke er det effektene heller. Maken til latskap i en såpass påkostet blokkebrekker skal man lete en stund etter. At dette ikke stinker skyldes herrene Hugh Jackman og Liev Schrieber som eier rollefigurene sine med hud, hår, klør, tenner og det hele, og regissør Gavin Hood (Tsotsi) som klarer å finne noen dråper patos og en og annen sprek actionsekvens innimellom skrotet. Uten disse tre er dette nesten ingenting.

Men det er altså en god del snacks her, spesielt for oss som vet hvem  Blob, Deadpool, Gambit og Emma Frost er fra før.  Wolverine er morsommere enn X3, men føles omtrent like lett. Fin på DVD med øl og potetløv på en fredagskveld, og Hugh Jackmans nærvær gjør at også folk litt utenfor nerdesegmentet (f.eks Fru Ut) trives i jervens nærvær.

Men forklaringen på hvordan Wolverine mistet hukommelsen er utrolig teit. Bare så det er sagt.

Reklamer

8 responses

 1. Tor Andre

  Star Trek leverte langt over forventningene mine. Ikke bare god action, men gode karakterer og interessant historie. Jeg gir ekstrapoeng for at de innarbeidet oppdateringene av universet som en del av handlingen.

  Wolverine er jeg mer skuffet over. Det var ikke dårlig og klønete, men føltes mer som to timer med fan-service enn en film. Og selv kløingen av fansen føltes mest relevant for de som leste X-men på 90-tallet, enn den mer klassiske perioden på 80-tallet.

  mai 9, 2009, kl. 15:44

 2. Karl Ruben

  I tillegg til den sedvanlig framifrå filmanmeldingen, ser jeg meg også nødt til å gi heftig ros for valget av post-tittel. Nydelig tekst, nydelig låt, fra en av nittitallets desidert beste skiver. «I am the man who stays home and does the dishes. And how was your day?»

  mai 10, 2009, kl. 11:12

 3. Tor Andre: Helt enig. Wolverine-anmeldelsen er nok også litt for positiv, den ble skrevet før jeg så Star Trek. Det er ingen tvil om hvilken film som er best.

  Karl Ruben: Helt riktig observert. This is Hardcore er en nydelig plate; The Fear er Pulps aller fineste låt noen sinne, sammen med the Trees fra den ikke fullt så jevne oppfølgeren. Og Dishes konkurrerer med Kate Bush´s Washing machine som den fineste sangen om husarbeid i musikkhistorien.

  mai 10, 2009, kl. 14:18

 4. Enig, artig og enig.

  My Name is Bruce var ein stor skuffelse, må få sett Star Trek, og opprinnelseshistoriar er det nok av. Om det er bra gjort, er jo den bevisste tildekking av forhistorie, med mystikk og greier, betre.

  Har aldri sett Star Trek før… aldri. Så, er spent.

  mai 18, 2009, kl. 10:43

 5. Vanskelig å skjønne hva Jean-Claude Van Damme tenker når han sier nei til The Expendables, men ja til Universal Soldiers: The Next Generation. Synd at han har for høye tanker om seg selv, for han gjør så mange rare valg. Her hadde han en ny stor sjanse med The Expendables, men historien var vel ikke god nok. Som om den er så mye bedre i Universal Soldier-filmene.

  mai 21, 2009, kl. 14:46

 6. Det Asbjørn sa.

  Og: Jeg har sett JCVD nå. Veldig fornøyd med det kjøpet. For øvrig er alle som takket nei til the Expendables tullinger.

  mai 22, 2009, kl. 15:22

 7. Tilbaketråkk: Filmer siden sist: Jenter med (og uten) køller « Fred Ut, Sønn

 8. Tilbaketråkk: Filmer siden Sist: Metall eller Plastikk? « Fred Ut, Sønn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s