Nå enda mer inkonsekvent

Filmer siden sist: Er ikke det der en flygende hund?

SON OF RAMBOW


Når du er 2-3 år er verden en skog av stolbein og knær. Når du blir like stor som heltene i Son of Rambow har du fjernet deg langt nok fra bakken til at du sanser omgivelsene rundt deg, men de er likevel fleksible. Et fugleskremsel kan bli et monster. Et jorde kan bli en slagmark. Og hvis du har lyst til å være Rambos sønn kan du bli det.

Will Proudfoot (fantastisk spilt av debutant Bill Milner) vokser opp i en lokal tørklemenighet der det meste som er morsomt er forbudt, så han kompenserer med en overaktiv fantasi og et særpreget verdensbilde. Ved en tilfeldighet blir han kjent med ikke spesielt religiøse Lee Carter (like fantastisk spilt av Will Poulter, også han debutant), og sammen begynner de produksjonen av en oppfølger til First Blood, Son of Rambow. Samtidig setter en busslast med franske utvekslingsstudenter skolen på hodet

Regissør Garth Jennings og hans mannskap har klart å fange ting her man sjelden ser her. Virkeligheten er helt klart guttenes virkelighet, alt rundt dem er forsiktig forsterket til et barneperspektiv. Selvfølgelig er dette også en hyllest til filmen, for guttenes Rambofilm er et lite mesterverk, men det er egentlig litt tilfeldig at det er film de lager. Vennskapet deres er sterkt som noe jeg har sett på film. I tillegg er det hele ofte detteavstolenmorsomt.Etterhvert går filmingen på livet løs, og det er lenge siden jeg har vært så nervøs for avslutningen på en historie, den er like vakker som den er uungåelig.

Son of Rambow føles sannere og viktigere enn sin halvt indiske stebror Slumdog Millionaire, og fortjener minst like mye oppmerksomhet.

JOHN WATERS: THIS FILTHY WORLD

Teknisk sett skulle det vel egentlig være en slags forelesning, men det er altfor gøy til å kalles noe annet en standupkomikk. John Waters forteller i halvannen time om filmene sine (Fra Mondo Trasho til A dirty Shame), familien sin (Mor: Hva handler den siste filmen din om? John: Folk som slår seg i hodet og blir sexavhengige. Mor: Jaja…kanskje vi dør før den tid) og hobbyene sine (som inkluderer å være i salen under bisarre rettssaker og å si upassende ting til barn).

Waters er bevisst sin status som smakløshetens ikon, og greia hans er her som alltid å plassere tilhøreren i de mest sjokkerende situasjoner han kan tenke seg bare for å se ansiktsuttrykkene deres (Michael Jackson skit-en hans er ganske drøy). Det er likevel noe sjarmerende over fyren, han er som et barn som stolt viser fram tegningen av en bæsj til mamma.  “Se hva jeg har laget!”

Han er en god forteller også, så noen bedre gjennomgang av mannens karriere enn dette får du ikke.
DESSUTEN SPESIAL: VELDIG DESSUTEN

Bolt er hakket bedre enn Kung Fu Panda og hakket dårligere enn Wall-E, men avsluttet et fantastisk år for amerikansk animasjon, kanskje det beste noen sinne. Dette nivået kan vel umulig opprettholdes?

Once er en nydelig liten irsk kjærlighetshistorie, ledsaget av skikkelig fin musikk. Beste sang-oscaren til Falling Slowly var fortjent. Har du noen hjemme som vil holde lanke i sofaen og se på film er dette et sikkert kort.

Tropic Thunder
er kanskje ikke et like ektefølt kjærlighetsbrev til filmen som Son of Rambow, men er nesten like morsom.

The Tale of Zatoichi continues og New tale of Zatoichi fortsetter serien om Ichi på en fremragende måte. Særlig er den siste veldig god. Tror fort det kan bli Ichi i katakombene i år.

Sinng is Kinng
er veldig morsom i tre kvarter, men som mange andre Bollywodkomedier mister den trøkket halvveis og er altfor lang.

The Secret Glory er en dokumentarfilm om historienerden Otto von Rahn som ble kompis med Himmler, og hans jakt på en hellig gral. En fascinerende historie fortelles i overkant grundig av regissør Richard Stanley, og som mange dokumentarfilmer skjemmes den litt av masete dramatisk musikk.

Jammen rakk jeg litt film i vinterferien.

Reklamer

One response

  1. Son of Rambow er en nydelig film som burde ha litt apell også utover filmnerdmiljøene? Synd, og nesten litt rart at ikke Sandrew Metronome fikk mer ut av denne på kino?

    februar 23, 2009, kl. 07:30

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s