Nå enda mer inkonsekvent

Filmer siden sist / K minus 2 dager

(Katakombeoppdateringen er nederst)

The Satanic Rites of Dracula

The Satanic Rites ble den siste filmen med Christopher Lee som greven. Han var svært misfornøyd med forsøkene på å oppdatere greven til et moderne publikum, og det er ikke vanskelig å skjønne ham her. Selv soundtracket er schizofrent; skumle strykere på toppen, wah wah-gitar under.

Anslaget er spennende, vi får konspirasjosteorier, jomfruofring og litt action. Cushing og Lee er ikke å se, de dukker ikke opp før etter nærmere halvtimen. Og når de dukker opp hjelper Van Helsing til med politietterforskningen og Dracula bor i et kontorbygg. Likevel er en god del av Hammers kjennetegn til stede, og den sære sjangerblandingen har gjort den hatet av (unnskyld ordspillet) blodfansen.

Selv om dette tross alt er en ganske dum film blir den imidlertid aldri forutsigbar. Cushing og Lee kan gjøre dette tøft i søvne, Joanna Lumley er søt, og klimakset (SPOILER: Greven nedkjempes av en busk!) er både morsomt og akkurat så grisete som det må være.

Det er godt å vite at det fins tusenvis av filmer jeg har lyst til å se der ute. Skrekkfilmene fra Hammer, for eksempel, har jeg såvidt begynt på. Alt jeg har sett til nå har vært verdt tiden; Twins of Evil, Curse of Frankenstein, Legend of the Seven Golden Vampires og denne. Og det beste ligger foran meg.

King Kong (forlenget versjon)


Om et par tiår vil filmkjennere oppdage Jacksons King Kong og lure på hvordan den kunne bli møtt med skuldertrekk i sin samtid, hvis de da ikke som oss har sett Ringenes Herre – trilogien like i forkant. Alle feil med denne filmen er timingrelaterte. Den kom for tett det mest episke noen hadde turt å prøve seg på på denne siden av årtusenskiftet, og var på mange måter for lik. Kritikerne skjønte ikke poenget med en remake av Kong som var dobbelt så lang som originalen. Publikum hadde sett kjempeaper og dinosaurer før.

Likevel er dette enda et mesterverk fra en regissør som ikke har gjort et alvorlig feilsteg i karrieren sin siden nærbildet av flua som spiser dritt i Meet the Feebles. Dette var drømmefilmen hans, og det synes. Forsøkene på å gjøre pappfigurene fra originalen tredimensjonale, de forsiktige oppdateringene for et moderne publikum, de svimlende actionsekvensene…alt fungerer. Der Atter en Konge knaket litt i sammenføyningene både narrativt og teknisk føles Kong bunnsolid.

Skuespillerne er også gjennomgående enda sterkere her enn i Midgard; Naomi Watts gjør en aldeles vidunderlig prestasjon (at hun ikke fikk oscaren sin for denne var et skikkelig ran) og Andy Serkis er enda mer tilstede i apekatten enn han var i Gollum (kokken Lumpy er også kul). Sammen har de en utrolig kjemi. Jack Black er perfekt i rollen som Carl Denham; sleip, slesk, men karismatisk og på sitt vis sympatisk. Håper han gjør mer av slikt som dette.

Og slik er det i alle ledd. Om det er noe composite-arbeid som ser litt kunstig ut her og der gjør da det ikke noe? I hvert fall ikke i en film som inneholder skøytescenen i New York, Kollbøttene på fjelltoppen, Brontosaurusene, Maggotene, T-Rexene og en Dødsscene som er Shakespeare verdig. Film på sitt aller, aller filmeste. Denne versjonen er desverre bare et drøyt kvarter lenger enn på kino. Kong sorteres herved sammen med Miami Vice i hylla for de mest urettferdig oversette filmene i dette årtusen.

Iron Man

(Og nå skal Fru Ut skrive to setninger om Iron Man:)

Den funket veldig bra, selv om den var helt annerledes enn jeg hadde trodd, for jeg trodde jo at Iron man var en vanlig mann som var utsatt for stråling eller noe i barndommen slik som mange andre superhelter, og det er jeg i grunn litt lei av, så dette var bra, og Robert Downey Jr. er en kjempekul skuespiller og det er Jeff Bridges og Terrence Howard også og det var ikke noe søtt og klissete filmkyss, jippi! Bra film!

(Fru Ut trodde hun bare fikk lov til å skrive akkurat to setninger, derfor den utstrakte bruken av innskutte leddsetninger. Grammatikkavdelingen beklager.)

Dessuten er jeg på et Jodorowsky-kick om dagen, har sett dokumentaren Constellation og halve Fando Y Lis mens jeg leser Inkalen i den lekre nye norske versjonen. For en mann. Regner med at det kommer en ren Jodorowsky-post med tid og stunder. Når det nye nye testamentet skal skrives må Jodorowsky få bidra med minst ett evangelium (Hunter S. Thompson, Harlan Ellison og Alan Moore tar også ett hver. Nick Cave tar salmene. Werner Herzog tar ordspråkene. Dave McKean lager coveret).

KATAKOMBEOPPDATERING: K minus to dager.


Skal ned og sjekke at alt er på plass senere i dag. En av skolens projektorer er hentet inn (min gamle er i såpass dårlig stand at den knapt kan kalles backup, men det går nok på et vis).

I den forbindelse: er det noen som har en komponentkabel av typen med tre plugger i den ene enden og VGA i den andre? Ta den gjerne med. Jeg trenger den bare på lørdag og gidder ikke / har ikke råd til å kjøpe.

Max Schreck er tatt fram og er klar til å henges på døra. Filmene ligger i en bunke på stuebordet. Programmet postes her senest lørdag morgen.

Det er meg bekjent ingen nykommere om kommer langveisfra i år, så jeg har ikke sendt ut den vanlige lappen med info/veibeskrivelse etc. Regner med at alle finner fram.

KATAKOMBESKJORTA – 08 ER KLAR
Og ser slik ut:

Jepp. Det drar seg til. Fordelene med å ha siste helg i høstferien er at jeg har mye bedre tid til å huske ting. Så da glemmer jeg sikkert noe vesentlig. Vi får se.

Reklamer

5 responses

 1. Nei, ærlig talt! King Kong er da ingen særlig bra film. Altfor mange løse tråder, tabber og kjip historiefortelling. At den til tider var visuelt knalltøff nekter jeg ikke for, men resten var skuffende.

  Hjorthen kommer i år, ellers må jeg finne en annen haik hjemover. 😀 Har dessverre ikke kabelen du trenger. Også må jeg snart få ræva i gang med quiz. Vi sees! Pizza med ølsasus, o’hoi.

  oktober 9, 2008, kl. 08:48

 2. Løse tråder? Er du en av de som irriterer deg over at de ikke har en halvtime med heising av apekatten om bord i båten etc. ? Kjip historiefortelling? Bah. Tabber? Riktignok er mange listet opp på imdb, men de var av den pedantiske sorten. Her må du og resten av verden jobbe mye hardere hvis jeg skal overbevises.

  oktober 9, 2008, kl. 09:19

 3. «King Kong» var då eigentleg grei den, litt betre enn grei faktisk. Eg synst generelt den var for lang, scener som den med edderkoppane kunne ha vore kortare. Er generelt av oppfatninga at ting blir betre om dei ligg nærmare smakebit enn.. hmm.. eit stort måltid? Det blei heilt feil.. Gløym det.

  For nokre år sidan kjøpte eg ein Hammer-boks, tre filmar, med «Twins of Evil», «Countess Dracula» og «Vampire Circus», og desse har definitivt noko eige ved seg. God underholdning, men vanskeleg å plassere blant «vanlege filmar».

  oktober 9, 2008, kl. 16:22

 4. Dette var en kvalitetspost. Buskedrapet i The Satanic Rites of Dracula er ubetalelig, og King Kong er dette tiårets beste blockbuster. Kudos, som man sier på Underskog.

  oktober 9, 2008, kl. 20:16

 5. ÅJa først nå skjønte jeg hvorfor Iversen kommenterte at Hjorthen kommer. Han kommer selvfølgelig langveisfra. Det jeg mente å skrive var at det ikke kommer noen NYE langveisfra, dermed er det ikke nødvendig for meg å stresse med veibeskrivelse. Retter setningen nå. Oslo er også langveisfra i denne sammenhengen.

  oktober 9, 2008, kl. 22:38

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s