Nå enda mer inkonsekvent

And walked upon the edge of no escape and laughed


Control
Før Ian Curtis hengte seg sittende på kjøkkenet sitt rakk han og resten av Joy Division å bli fotografert av Anton Corbijn, en på den tiden ung og lovende fotograf som ennå var noen år unna å gjøre sitt internasjonale gjennombrudd (først med et NME-coverbilde av Depeche Mode i 1984, senere med en lang rekke fotografier (Depeche Mode, U2, Nick Cave, eh…Lene Marlin) og musikkvideoer. Skulle man først filme historien om Joy Division var regissørvalget opplagt.

Corbijns stil er lett gjenlkjennelig, og et av mange spenningsmomenter med Control var om stilen hans skinte gjennom eller om han hadde lagt om for anledningen. Det viste seg at Control nærmest var et Corbijn-bilde satt i bevegelse. Dette er en av de filmene der du kan pause DVDen hvor som helst og henge det resulterende bildet på veggen. Mer overraskende er en solid dose humor («Det kunne vært verre, du kunne sunget i the Fall!») og strålende musikk, det siste er overraskende fordi skuespillerne spiller og synger selv.

Joy Division var et aldeles fantastisk band, Curtis´ historie er engasjerende, og når i tillegg skuespillerne er like gode i rollene som de er på scenen er det lite å trekke her. Dette er en obligatorisk film for alle som påstår at de liker musikk, og det er jo et par. Det blir spennende å se hva Corbijn er i stand til hvis han setter seg i registolen igjen. Gi mannen en noir, eller en skrekkfilm for den saks skyld.

The Magnificent Trio

Før Tsui Hark og John Woo gjorde HongKongFilmen til et verdensomspennende fenomen hadde Chang Cheh regissert noen og nitti filmer, mange av dem klassikere (Five Venoms, One Armed Swordsman, Shaolin Temple), de fleste av dem sannsynligvis ekstremt underholdende. Og filmselskapet han jobbet mest for, Shaw Brothers ga ut et tusentalls filmer i tjueårsperioden 63-83 (omtrent) som er verdt filmkjenneres opperksomhet. Tidlig på 00-tallet begynte disse filmene å komme på DVD, en høytidsstund for fans av korrupte embedsmenn som får bank.

En svensk DVD-utgivelse av en del Shaw-filmer har også fått ufortjent liten oppmerksomhet. Problemet er litt at det er vanskelig å orientere seg i mengden av utgivelser (her er et tips: se etter følgende navn: Chang Cheh, Lo Lieh, Ti Lung, Jimmy Wang Yu). Selv har jeg bare rukket en fem-seks Shaw-filmer, men ALLE har vært skikkelig bra! Det er betryggende å vite at det fins hundrevis av flotte kungfufilmer der ute.

Magnificent Trio er en av de aller beste jeg har sett, det skyldes både at den føles så frisk (den er fra 1966, og selv om mange av karaktertypene er slik vi kjenner dem har ikke klisjeene satt seg ennå) og at den har minst et dusin rollefigurer vi blir godt kjent med, noe som nærmest gjør den til en Robert Altman-film i denne sammenhengen. Flere av de største stjernene i perioden er med her Jimmy Wang Yu, Lo Lieh og til og med Yuen Woo-Pimg dukker opp i en mindre rolle. Filmen hadde hatt godt av en aning mer utendørsfotografering, men kampkoreografien er tøtt (sjekk tidlig vaierbruk!) og det er litt deilig å se en kungfufilm uten de voldsomme lydeffektene som vanligvis brukes.

Historien er enkel. En korrupt dommer med Mikke Mus-lue plager lokabefolkningen. De har laget en underskriftskanpanje mot ham og venter på at en viktig minister kommer på besøk. Samtidig har noen sverdkjempere kommet til byen etter å ha tapt et stort slag på grensen like ved. De blir selvfølgelig blandet inn i det hele. Og hvis dette høres ut som en western er det neppe tilfeldig. Bytt ut sverdene med pistoler og John Wayne hadde vært på denne som Rune Rudberg på blå plastikk. I tillegg har den noe av Shakespearesk tragedie i seg. Allierte dreper hverandre ved en feiltakelse, folk skifter side, de uskyldige drepes. Finfin underholdning i vintermørket med andre ord.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
(egentlig 2 ganger fem)

FEM FINE MUSIKKVIDEOER AV ANTON CORBIJN

01) Garland Jeffreys – Hail Hail Rock´n Roll
02) Henry Rollins – Liar
03) Nirvana – Heart Shaped Box
04) Nick Cave and the Bad Seeds – Straight to You
05) Depeche Mode – Enjoy the Silence

FEM ANDRE ANBEFALTE SHAW BROTHERS-FILMER
01) the Magic Blade
02) Five Venoms
03) Come Drink With Me
04) the 36th Chamber of Shaolin
05) Mighty Peking Man (har ikke sett denne, men ser den ikke herlig ut?)

Reklamer

3 responses

  1. asbjørn

    Mighty Peking Man fekk eg lyst å sjå, men er litt redd for at all handling blei avslørt i traileren. Elles fall the 36th Chamber of Shaolin i smak av dei 5.

    desember 18, 2007, kl. 13:47

  2. Fred Ut

    Anonym: Jepp, de har flørtet i lengre tid nå, og dette betyr nok at de kommer til å få god kontinuitet mellom Hobbiten og Ringenes herre. Spent på om de lager en eller to filmer, Hobbiten har mye handling. Håper Jackson/Walsh/Boyen skriver den, da kan nesten hvem som helst regissere tror jeg.

    desember 19, 2007, kl. 02:00

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s