Nå enda mer inkonsekvent

La meg grisebanke deg som om det var 1994


New Legend of Shaolin (aka Legend of the Red Dragon)

Så har jeg altså gravd meg såpass langt ned i Hong Kongs gullalder (fra Peking Opera Blues i 1985 til 1994 omtrent) at jeg ser meg nødt til å skryte av en film av Wong Jing. Wong er en av flere ekstremt produktive regissører i denne perioden (på imdb er han kreditert som regissør på utrolige 47 filmer i perioden 85-94!), men i motsetning til f.eks Tsui Hark, (HKs store regissør, som bare rakk 18 filmer i samme periode) er det aller meste han har begått spekulativt, billig, dårlig ræl. Jo færre som ser City Hunter, Naked Killer eller Raped by an Angel 4: The Rapers’ Union, jo bedre. Det vil si, den siste der har jeg ikke sett. Kan jo hende det er en skjult klassiker, men jeg tviler. To av Wongs filmer med Jet Li, New Legend of Shaolin og Last Hero in China, har imidlertid et godt rykte på seg.

New Legend omhandler et skattekart tatovert på ryggen til noen unge munker, en (som vanlig) slem evnukk, to tyver og en sterkt forbrent psykopat som ruller rund i noe som ligner mistenkelig på en veldig blankpolert tanks. Tror vi skal nøye oss med det. Filmen har like mye komikk som dramatikk, ikke uvanlig i sjangeren forsåvidt, men at såpass mye faktisk er morsomt er mer sjeldent – spesielt i en Wong Jing-film. Kampkoreografien (av Corey Yuen, som akkurat hadde begått Fong Sai Yuk, senere laget han slåsskamper i f.eks Transporter-filmene) er vill og full av vaiere, bare litt sykere enn jeg liker det.

De lager dem rett og slett ikke slik lenger…

Dynamite Warrior

… i hvert fall ikke i Hong Kong. Dynamite Warrior er siste film fra folkene bak Ong Bak, The Protector og Born to Fight, men der disse filmene var dårlige unnskyldninger for å sette sammen (riktig nok avsindig underholdende) stunts, har man gått hen og laget en FILM denne gangen. Dan Chupong, sist sett som helt nummer to i Born to Fight, er Jone Bang Fai, som bruker raketter som våpen i sin jakt på mannen som myrdet foreldrene hans. Underveis ender han som kvegtyv, siden morderen visstnok er cowboy. Samtidig forsøker en ond adelsmann å stjele alt kveg i hele thailand slik at alle må kjøpe traktorer av ham. Med seg har han en godt over to meter høy bulemisk kannibal som liker å slå folk med klubbene sine. Etterhvert får vi med en mørk trollmann også, for ikke å glemme en dverg med skarpe kniver, en evnukk (eller en transvestitt, er ikke kjent med om de har evnukker i kinesisk stil i Thailand) som tror han er en ape innimellom, og enda en trollmann som bare kan skades av en jomfrus menstruasjonsblod.

Forhåpentligvis har du allerede en mistanke om at Dynamite Warrior er en hakke pine sinnsyk film, og du har helt rett. Muligens har du sett anmeldelser den sammenlignes lite flatterende med Tony Jaas filmer, det er en avsporing. For selv om Dynamittkrigeren banker flokker med folk med knærne og liker å hoppe gjennom flammeringer og sånt er dette intet mindre en en skikkelig nittitalls hongkongfilm, laget et helt annet sted til en helt annen tid. Dum, syk, blodig, vill, vakker og deilig. Datagrafikken drepte denne sjangeren i Hong Kong; her brukes den sparsomt, og lokasjoner og foto er mer forseggjort og variert enn noen av filmene denne ligner på (de var jo stort sett filmet med de samme kulissene alle sammen). Derimot er det masse vaiere her, så hvis du vil se uredde stuntmenn som tilsynelatende forsøker å begå kompliserte former for selvmord får du se Born to Fight i steden.

I tre kvarter var dette den mest underholdende filmen jeg hadde sett i år. Så kom et litt for langt flashback og den en gang så obligatoriske musikkvideoen (se f.eks Chinese Ghost Story, Swordsman, the Bride with White hair…) og filmen finner aldri helt tilbake til åpningsformen. Det spiller ingen rolle, for plutselig er det litt 1994 igjen, og uten at jeg trenger å trekke i russedress. Konge.

Reklamer

7 responses

 1. asbjørn

  Eg såg Naked Killer når eg hadde Hong Kong feber for få år sidan, den var m indre bra.

  november 2, 2007, kl. 06:18

 2. Fred Ut

  Den er stusselig, ja, men City Hunter er en av de aller verste filmene jeg har sett.

  november 2, 2007, kl. 07:34

 3. Fred Ut

  Tordendomenskjorta er klar, forresten. Baksiden ble ikke så veldig tydelig, men jeg fikk da skviset inn hele programmet. Du finner den i Zazzle-panelet nederst på siden.

  november 2, 2007, kl. 07:38

 4. Captain Charisma

  Disser du den fantastiske City Hunter? Elsker den fjollete filmen, og topper seg når Richard Norton begynner å gråte en liten skvett. Street Fighter sekvensen er en klassiker, og når Jackie må slåss mot to stykker Kareem Abdul-Jabbar er gull. En av mine favorittfilmer med Jackie Chan.

  november 2, 2007, kl. 11:58

 5. Fred Ut

  CC: Du er en syk, syk mann:)

  Og du kommer til å like Running On Karma og Dynamite Warrior, det er jeg ganske sikker på.

  november 2, 2007, kl. 13:43

 6. Captain Charisma

  Får satse på det 😉

  Skal se om jeg ikke får sett Dynamite Warrior i løpet av helgen.

  november 2, 2007, kl. 21:25

 7. Captain Charisma

  Dynamite Warrior falt litt i smak ja. Humoren satt, men litt repeterende actionsekvenser. Kan ikke måle seg mot den fantastiske City Hunter, men slett ikke verst.

  november 4, 2007, kl. 10:39

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s