Nå enda mer inkonsekvent

"Anyone who has nothing better to do than to go to war in the name of religion is a fucking idiot!"

Black Friday

Det har kommet en hel rekke filmer fra hele verden de siste årene som forsøker å gi oss innsikt i hvordan terrorisme fungerer, og hvordan vestens krig mot fenomenet fungerer. De indiske fascinerer meg fordi de føles så autentiske; selv relativt lettbente filmer som Kabul Express, Dil Se og Rang De Basanti viser at det er lettere å forstå hvordan verden i dag er hvis man har en viss geografisk og kulturell nærhet til «fienden». Selv om pendelen absolutt kan svinge for langt i motsatt retning en gang i blant føles elementer i disse filmene minst like sanne som den odiøse vestlige nyhetsdekningen av krigen mot terror.

Black Friday er ikke bare en av de mest vellagete, mest spennende filmene jeg har sett i år, men den absolutt viktigste. Den er ikke en bollywoodfilm slik vi etterhvert kjenner dem; dette er en film som forsøker å antyde noe om hvordan terror kan oppstå, og hvordan gjengjeldelse fører til krig. Mahatma Gandhis ord åpner og avslutter filmen:

An Eye for an Eye leaves the whole world blind

I 1992 ødela Hinduistiske ekstremister en flere hundre år gammel moské som var bygget på et av hinduenes hellige steder. Dette utløste opptøyer som (i følge wikipedia) krevde rundt ni hundre menneskeliv, de fleste av dem muslimer. Den 12. Mars året etter kom gjengjeldelsen. Elleve bomber gikk av på forskjellige steder i Bombay (nå Mumbai), omtrent 300 døde og 700 sårede ble resultatet.

Black Friday handler om hvordan politiet nøster opp trådene etter eksplosjonene, og etterhvert som vi møter gjerningsmennene får vi flashbacks til månedene før. Det males på et svært bredt lerret; bare et bar personer går igjen lenge nok til at vi får et forhold til dem. Vi møtet politietterforskerne, de som plantet bombene, de som smuglet inn sprengstoffet, de som stod bak og mer eller mindre uskyldige familiemedlemmer som blandes inn. Man sitter formelig og venter på at Osama Bin Laden skal dukke opp, og det kunne han faktisk ha gjort (den viktigste bakmannen er koblet til Al-Qaida). Filmen er grundig som JFK i sin oppnøsting, men ligner mer på Traffic stilmessig. De forskjellige partene i konflikten fargekodes, og det trengs.

Denne filmen føles så autentisk at man står i fare for å tro at man har vært til stede. Bortsett fra et par gangstere som ligner veldig på gangstere er det ikke mye som minner om at dette er skuespillere i en (tross alt) fiksjonsfilm. Så ble den (produsert i 2004) da også stoppet av indisk høyesterett fordi de var redde for rettssikkerheten til de 129 som ble arrestert i saken. Først i februar i år gikk den på indiske kinoer. 120 av dem ble til slutt dømt, inkludert en av mine favorittskuespillere, Sanjay Dutt, som på mandag fikk seks års fengsel (han har sonet halvannet allerede) for å ha sittet på noen våpen som ble smuglet inn sammen med sprengstoffet.

Som dere skjønner, Black Friday er ikke bare røsket fra dagens nyhetsoverskrifter, den ER dagens nyhetsoverskrifter. Og slik sett er det vel bare rett og riktig at den ikke har noen slutt, den bare slutter. Den krever sitt av seeren, men du kommer ut av den med enda litt mer forståelse av hvordan verden fungerer. Det mumles om nominasjon til utenlandsk Oscar neste år, den bør i så fall ha gode vinnersjanser. Og hvis den ikke dukker opp på årets Film fra Sør har noen sovet i timen.

Django

En litt lettere form for hellig krig, dette. Django subber inn i byen med en dame under den ene armen og en kiste hengende etter seg i et tau. Du vet at det blir bråk av sånt, og klassisk spaghetti blir det også. Franco Nero er rå i hovedrollen og en eller annen gang skal jeg smake på Sergio Corbuccis ytterligere produksjon. Dette er den tøffeste Leonefrie western jeg har sett, hvis man ikke regner med El Topo. Søle, vold (en bodycount jeg ikke kan huske å ha sett maken til) og griseri. Scenen der en stakkar får øret sitt skåret av før han trues til å spise det ga sikkert assisterende regissør Ruggero Deodato noen ideer til sine senere verker (som Cannibal Holocaust). Jeg har vel nevnt det før, men jeg gleder meg som en unge til Takashi Miikes sukiyakifiserte nyversjon.

_____________________________________________


Lokalet er booket, programmet går framover (de som lurer på hva som kom ut av diskusjonene for et par poster siden: Det kan se ut som om det blir Inside Deep Throat eller the Man with the Movie Camera, litt ettersom hvordan programmet ellers ser ut).

Jeg har ennå ikke sent ut ordentlige invitasjoner til folk (bare si i fra om dere har lyst til komme, så slipper jeg; alle dere som var der i fjor, alle faste kommentatører og kommentatøser,samt alle jeg lenker til er selvfølgelig invitert), men til nå har følgende sagt at de i det minste har lyst til å komme. Både jobb, helse, avstander (Tromsø?) og andre ting gjør at mange av disse kanskje ikke dukker opp, men tilsynelatende blir vi flere enn i fjor…

Asbjørn
Iversen
Gunnar
Jacob
Lars Inge
Tor Andre
Arne Hjorth Johansen
Habben
Stian Andreassen
Lars Inge
Callahan
McLure
Fru Ut (hvis jeg forandrer litt på det foreløpige programmet…hihi.)
Anne
Marchus
Nils J. Nesse
Haakon
Meg selv

Reklamer

10 responses

 1. Fred Ut

  Og for all del:
  RIP Bergman & Antonioni.

  august 2, 2007, kl. 11:50

 2. Karlos

  Strålende post dette, spesielt Black Friday-anmeldelsen. Håper den kommer på kino i Norge, men den virket jo så interessant at jeg nesten vurderer å få tak i den fra samme kilde som du gjorde (indisk DVD?). Til slutt: selv om posten i seg selv var framifrå, var det litt for mange skrivefeil til at jeg kan annet enn å gi deg S-. Sårri.

  august 2, 2007, kl. 13:05

 3. Fred Ut

  Jeg lurer på om jeg har en begynnende hjerneskade (kan skyldes all whitespriten som suges inn i kroppen min etter dagevis med maling), for skrivefeilene mine blir flere og flere for hver post. Jeg er jo norsk- og engelsklærer selv og burde ikke holde på sånn (eller kanskje jeg burde akkurat derfor). Jeg pleier å luke ut de verste et par timer etter posting, så kom tilbake i morgen så har det nok hjulpet seg noe.

  august 2, 2007, kl. 14:32

 4. Asbjørn

  Før opp meg og på den lista di, så har eg ingenting å utsette på resten 🙂

  august 2, 2007, kl. 16:16

 5. Fred Ut

  Jøss, sto du ikke der?
  (fikser)

  august 2, 2007, kl. 17:03

 6. XmasB

  Tar gjerne turen jeg, Fred Ut.

  august 3, 2007, kl. 07:54

 7. Fred Ut

  XmasB og Linda m/veninne legges herved til lista. Elin? Kenneth? Karen? Joakim? Erik? Lars Petter?

  august 3, 2007, kl. 14:32

 8. shhh_listen

  Jeg er litt kjapp nå, men dato?

  august 6, 2007, kl. 18:01

 9. shhh_listen

  …men like kjapp til å flogge meg selv for dårlig oppfattelse. 6/10.

  10-4

  august 6, 2007, kl. 18:04

 10. Habben

  Hallelujha! Dette har jeg ventet på!

  august 6, 2007, kl. 21:35

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s