Nå enda mer inkonsekvent

"Where I come from the birds sing a pretty song… and there’s always music in the air…"

TWIN PEAKS

Jeg husket Twin Peaks først og fremst for sin surrealisme, men selv om David Lynch går totalt apeskitt i siste episode er det ikke tilfeldig, alt det syke som foregår. Selvfølgelig får vi ikke svar på alle spørsmål, serien dør for alltid med en heftig rekke cliffhangere der spesielt de siste sekundene fikk mange til å glede seg til en sesong tre som aldri dukket opp. Vi får imidlertid vite en god del om hva det onde i skogen er for noe. Og det var dette Twin Peaks egentlig handlet om etterhvert, ikke hvem som drepte Laura Palmer.


Twin Peaks var et lite mirakel. Serien er vakrere enn de fleste filmer (den varme stemningen fikk man ved å framheve rødtonene i bildet), mer velspilt og morsommere. Det er egentlig bare et par episoder (overgangen mellom jakten på Lauras morder og jakten på Windom Earle) som er skikkelig svake. Det var her seertallene stupte, og seriens eneste svakhet var kanskje at Laura Palmer- og Windom Earle-historiene ikke overlappet bedre. I stedet fikk man episoder der absolutt ingenting skjedde, og ikke en gang i Twin Peaks slipper man unna med sånt.

Andre ting som er verd å merke seg ved siste halvdel av sesong to er at et knippe biroller som ingen husker dukket opp, gestaltet av folk som senere skulle gjøre det bedre enn noen av de mest kjente fjesene fra serien. Jeg tenker på David Duchovny som Dennis/Denise, Heather Graham som Annie og Billy Zane som John J. Wheeler.
»
Jeg digget ungdommene da jeg så serien som 16-17-åring, i ettertid føles mange av kjærlighetsintrigene, spesielt Donna/James- historien slitsomt klissete. Nå synes jeg kanskje Benjamin Hornes reise fra eksentrisk kvinnespisende konge av byen til lallende galning i sørstatsuniform og nesten tilbake igjen er den mest underholdende. Og så hadde det vært fint å vite hva som skjedde videre. Kan ikke noen skrive en bok eller noe?

Har du aldri sett Twin Peaks er det ikke for sent, og det kommer det heller aldri til å bli. Aldri har en TV-serie som foregår i sin samtid holdt seg bedre.

Reklamer

4 responses

 1. Jacob

  Nå er det visst definitivt snart tid for å få bestilt sesong 2, del 2 og få gjort ferdig gjensynet.

  juni 25, 2007, kl. 11:36

 2. Asbjørn

  Eg datt litt ut etter løysing av mordet av Laura Palmer, synst det blei litt for abstrakt etter det. Men siste episode var på høgde med Lynch på film.

  juni 25, 2007, kl. 12:24

 3. Iversen

  Vi så ferdig hele greia for et par uker siden. Et fantastisk gjensyn, selv for en som vanligvis syns Lynch er litt øggal.

  juni 25, 2007, kl. 14:13

 4. Fred Ut

  Har akkurat lest en samling med kuttede sener fra Fire Walk with me, der noen småting foregår etter seriens slutt. Spennende.

  juni 25, 2007, kl. 15:28

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s