Nå enda mer inkonsekvent

Hælvete oppi Harlem

Black Caesar / Hell up in Harlem

Tommy Gibbs starter som skopusser, men drømmer om å stjele Harlem fra mafiaen. Drømmen hans går i oppfyllelse, men jo mer man har jo mer har man å miste. Filmene om den svarte keiseren er særlig to menns verk: hovedrolleinnehaver Fred Williamson og regissør/produsent/manusforfatter Larry Cohen.

Black Caesar var bare Cohens andre film, men han hadde et tiår bak seg med TV-jobbing og var allerede en slepen tekniker; han er en sånn regissør som klarer å lage underholdende sjangerfilm helt uten penger (se også f.eks It’s Alive-serien, og Ambulance). Hans største suksesser skulle bli som manusforfatter, han har blant annet skrevet Phone Booth, hvis noen husker den. Fred Williamson hadde allerede markert seg i Western/Blaxploitationfilmene om Nigger Charley, og fikk i likhet med Cohen en lang karriere. Han regisserte den fine Mean Johnny Barrows, og han kan sees i From Dusk til Dawn («I was in Nam…») og som sint politisjef i nyversjonen av Starsky & Hutch. Begge karene er fortsatt aktive, men siden de er i ferd med å bikke søtti er det vel ikke farlig å si at dette var et av høydepunktene i begges karrierer.

Jeg har vanskelig for skrive fornuftige anmeldelser av blaxploitationfilmer, for det er alltid så mye å like: Tøffe typer, lettvinne kvinner, fantastisk musikk, fet dialog og bilder av søttitallets New York som får deg til å lukte søpla. Det er svært sjeldent at ikke mesteparten av disse tingene ikke er på plass, så noe får man ut av filmer som disse uansett. Black Caesar har i tillegg Cohen bak kameraet, og han får mange minneverdige sekvenser ut av manuset sitt (som ikke er spesielt sprekt).

Filmen er stappfull av klisjeer, men selv om dette er ikke er noen dyp historie er den bred nok; Er Tommy Gibbs bare en grisk drittsekk, eller har han andre sider? Mora og barndomskompisen mener han er Satan, og de har et poeng, men samtidig redder han vel gata fra The Man? Han har problemer med faren sin som han fikser fint, problemer med dama som han fikser veldig dårlig (skakkars; hun blir voldtatt to ganger ved to forskjellige anledninger, banket, får ungene sine røvet bort og blir deretter drept i løpet av halvannen film), og sekvensen der han får skopusserdagene sine omhyggelig ut av systemet er noe av det mest minneverdige jeg ser i år.

Tommy innhentes selvfølgelig av skjebnen til slutt. Eller gjør han det? De første 5-6 minuttene av Hell up in Harlem er rett og slett slutten på Black Caesar i reprise med noen små forandringer som helt tar brodden fra forgjengerens moralistiske klimaks. HuiH er en oppfølger av den gamle skolen, her kastes mesteparten av den første filmens kvaliteter på båten til fordel for mange og lange (og riktignok kule) actionsekvenser. Jeg sovnet etter en times tid, men rakk å bestemme meg for at jeg ikke gadd se den ferdig.

Black Caesar er filmen Chuck D & Co. bestemmer seg for å se i steden for Driving Miss Daisy i den klassiske PE-låta Burn, Hollywood, Burn. Og det er ikke vanskelig å være enig i det, i hvert fall.

Black Caesar trailer
De første tre minuttene av Hell Up in Harlem (som også er mesteparten av slutten på Black Caesar)

Dessuten: Brick (som var enda bedre andre gang, Twin Peaks Sesong 2 del en (som kræsjer kraftig etter at morderen blir avslørt).

__________________________________________________

RESCUE DAWN
Herzog går Hollywood! Jeg er sykt nysgjerrig på denne.

MY BLUEBERRY NIGHTS

Wong Kar-Wai går Hollywood! Ser ok ut, forsåvidt.

I AM LEGEND
Etter mange, mange år i preproduksjonshelvete kommer endelig den siste filmatiseringen (etter the Omega Man og the Last man on Earth) av Richard Mathesons klassiske bok, som også var en viktg inspirasjon for Night of the Living Dead. Kan bli bra, kan bli urtragisk.

FAY GRIM

Jeg har aldri sett en Hal Hartley-film, men med denne rollelista kan kanskje denne bli den første?

5-25-77
Denne ser riktig så fin ut. Akkurat tredve år siden, dette…hmmm…kanskje det har noe med de tredve coverne på Empire denne måneden å gjøre?

HARRY POTTER 5

Både Spider-Man og Pirates ser såpass kjipe ut at jeg har droppet dem foreløpig. Nå er det opp til Harry og Transformers å redde blockbustersommeren for min del.

IL RE GIALLO
Hmm. Småskummelt. Er Italia det nye Japan?

Reklamer

5 responses

 1. Iversen

  Neinei. Pirates er kul nok, den. Absolutt. Transformers, derimot, kommer til å suge eselballe.

  juni 12, 2007, kl. 23:41

 2. Fred Ut

  Og jeg som var skikkelig glad for at det var kommet en kommmentar… 🙂

  juni 13, 2007, kl. 04:37

 3. Anonymous

  liten kommentar:) du skriver bra gamle loff, blir det mer i sommerferien? filmer og blogging? kan du røpe noe om katakombene?

  anne

  juni 13, 2007, kl. 20:19

 4. Fred Ut

  Først må jeg overleve de siste restene av skoleåret, så får vi se…

  juni 14, 2007, kl. 12:16

 5. Anonymous

  Hehhe… snart ferdig, snart ferdig!

  anne

  juni 15, 2007, kl. 13:55

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s