Nå enda mer inkonsekvent

OK. Veldig OK. Kanskje litt mer enn OK. Men i hvert fall svært så OK.

I’m a Cyborg, but that’s OK

Cha Young-goons familie var aldri enkel. Moren hennes er ganske omtåket, tanten er skikkelig kjip, bestemoren hennes tror hun er en mus. Når mamma og tante endelig går lei av bæssmors kålstuing og sender henne bort finner Young-goon ut at hun egentlig har vært en cyborg hele tiden. Hun har litt dårlige batterier, bare. Nå skal bestemor få igjen gebisset sitt, og mennene i hvite frakker skal få betale.

Galehuset skildres som et koselig sted, med koselige folk. Ingen farlige psykoer (med mulig unntak av Young-goon selv), bare folk med skikkelig underholdende problemer slipper inn. Filmen har enkelt mørke undertoner (særlig for folk med et forhold til anoreksi), men alt i alt er dette blott til lyst. Drap, incest, tortur og spising av blekkspruter droppes denne gangen.

Regissør Park Chan-Wook signaliserte at han skulle takle et litt fredeligere prosjekt etter å ha sluttført sin Hevntrilogi, 00-tallets kanskje viktigste filmverk hittil. Men når man ser på alle de syke innfallene i IaCbI’mOK er det vanskelig å se for seg at det skulle være noen lettere film å spille inn. At han har humor og vet å bruke den har han bevist flere steder i karrieren, men mange fans av Oldboy & Co har høylydt gitt uttrykk for at en krysning av Amelie og Gjøkeredet ikke var hva de ønsket seg. Filmen floppet da også i Korea, til tross for at den er morsom, velspilt, original, uforutsigbar, virtuos, vakker og har de tøffeste fortekstene jeg har sett på lenge.

IaCbI’mOK vil nok neppe bli husket av mange, men noen bør snart skrive en avhandling om effektladede, fargesprakende komedier som Amelie, Kung Fu Hustle, Kamikaze Girls, Yaji & Kita: the Midnight Pilgrims og I’m a Cyborg but that’s OK; Sukkertøyrutsjebaner som gjør deg like fornøyd som svimmel. Skal du ha filmkveld med dama/typen kjører du denne først og Shortbus etterpå.

Dessuten: Over Hekken

Denne var derimot ikke mer enn Ok, men med så mye animert dritt i DVDhyllene kan kanskje det være nok. Over hekken har ålreite karakterer, WB-aktige slapsticksekvenser og finfin animasjon. Bare et manus som hårfint bikker over i sentimentalitet hindrer meg fra å anbefale den. Og se den for all del med engelske stemmer, bare Johan Golden overbeviser på norsk. Litt i overkant skummel og brutal for tre og et halvt år gamle Ut Jr., til tross for fri aldersgrense.

_______________________________________________

TERAPI HI HI HI
Lukkede avdelinger, terapeuter og terapi du bør få med deg


10) Lukket avdeling – Korea (I’m a Cyborg but I’m OK)
Dårlig vakthold, men fine hager, jodling, eget bordtennisbord og lekre grønne isolatceller

09) Anonyme Fiskespisere (Finding Nemo)
Ta med en venn som er større enn deg og svømmer saktere.

08) Dr. Leo Marvin, Psykoterapeut (What about Bob?)
Forfatteren av den ekstremt hjelpsomme boka BabySteps. Filmen Broken Flowers beviste senere hans kontroversielle teori om at Bill Murray kan irritere livet av hvem som helst.

07) Sofias samlivsterapi (Shortbus)
Hadde et solid rykte helt til hun begynte å daske klientene sine. Og jeg mener selvfølgelig daske i bokstavelig forstand, helt uten seksuelle konnotasjoner for en sjelden gangs skyld.

06) Den Klassiske Anstalt for Komponister som ikke er så flinke som Mozart (Amadeus)
Skulle tro det var ganske fullt der.

05) Gjøkeredet (gjøkeredet)
Et skikkelig kjedelig valg, men jeg manglet en. Koko!

04) Dr. Logans dressurkurs for zombier (Day of the Dead)
Fungerer sporadisk, men maten er ikke for alle.

03) Doctor Hannibal Lecter, Dr Psych.
Fungerer sporadisk, men maten er ikke for alle.

02) Samtalegrupper for kreftpasienter (Fight Club)
Desverre blir dette tilbudet stadig misbrukt av overfladiske jævler som bare er interessert i å grine i utringningen til Meatloaf.

01) Lukket avdeling – USA (Shock Corridor)
Alt er større over there, gærningene også. Han som sitter borti en krok og roper «I AM IMPOTENT, AND I LIKE IT!» er ikke noe stort problem, men se opp for jentene fra nymfomaniavdelingen!

Reklamer

4 responses

 1. Asbjørn

  IaCbI’mOK skal nok bli sett i løpet av helga her. Ser fram til den når du set den i selskap med så mange andre gode filmar. Elles kjem du som alltid med gode tips om filmar eg ikkje har høyrt om!

  mai 18, 2007, kl. 10:24

 2. Fru Ut

  Cyborg-filmen var kjempebra! Søt, rar og morsom film om mange søte, rare og morsomme mennesker:)

  mai 19, 2007, kl. 10:00

 3. Gunnar

  He he he. Leste gjennom lista di, og tenkte underveis at «Om han ikke nevner Shock Corridor skal i hvert fall jeg gjøre det!» Se der: da nevnte vi den begge to. Garantert den beste filmen på lista.
  Og I’m A Cyborg, But It’s Ok skuffet meg litt egentlig. Skal forsøke å knote ned noen ord om den selv snart.

  mai 25, 2007, kl. 09:33

 4. Captain Charisma

  Du glemte Citizen Dog (Thailand) 😉
  Fantastisk fargebruk, og ikke minst er det en god film. Hvis du ikke har sett den, så sjekk den ut.
  I’m a Cyborg føltes ut som en mindre vellykket kloning av Citizen Dog.

  mai 29, 2007, kl. 08:31

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s