Nå enda mer inkonsekvent

Solskinn og soul, en aning soul i hvert fall

Sunshine

Å sove før midnatt er planen og klokka er allerede halv, så her må det gå unna:

Herrene Boyle og Garlands film om en gjeng astronauter som må sprenge en bombe i sola for å starte den igjen har fått mye skryt, og det er forsåvidt ikke så vanskelig å se hvorfor. Den er innimellom svært vakker i sin soldyrkelse (til tross for en god del masete overredigering)både på bilde- og lydsiden, og skummel som en Aphex Twin-video når det trengs (nå synes ikke alle at Aphex Twin-videoer nødvendigvis er skumle, men det er forsåvidt en del av poenget). Avslutningen av oppdraget er ikke overtydelig. Skuespillerne er solide.

Men: her er
10 ting du vil se i løpet av Sunshine
(hvis du ikke vil vite NOE om filmen slutter du å lese her, jeg avslører ikke noe viktig):
.
.
.
.
.
.
.
.
.
-Alle folka (muligens unntatt en) ombord vil vise seg å være inkompetente, syke i hodet eller i det minste helt uten troverdighet i jobben sin.

-De kommer også til å dø en etter en, og veldig få vil være igjen til slutt.

-Minst en av dem kommer til å ofre seg heltemodig for å reparere noe.

-Minst en av dem spiller inn noe på bånd som kommer om igjen rett før rulleteksten.

-Den snakkende datamaskinen kommer til å svikte.

-Men ikke før den har vist oss massevis av underlig vektorgrafikk som ser ut som det kommer fra åttitallet som raser forbi i et voldsomt tempo men som alle av en eller annen grunn ser ut til å forstå fullstendig.

-Noen kommer til å bli kastet gjennom en luftsluse.

-Og verdensrommet er fullt av lyd selv om lyd ikke eksisterer i vakum.

-Vi får hagen som produserer oksygen omhyggelig introdusert, så mannskapet kommer selvfølgelig til å slippe opp for oksygen.

-Det er noe skummelt på det andre skipet.

Klisjeer er klisjeer, selv om du filmer dem rart. Noen steder gjøres det artige vrier, andre steder synker det hele som en stein (særlig en del av dialogen er tungt fordøyelig). Og en annen ting; skal man først stjele fra alle bra sf-filmer man vet om er det lurt å droppe Event Horizon.

Sunshine har sine solide sider, men den er ikke halvparten så smart eller så bra som alle sier. Hvis det er dette som kalles klassisk science fiction i 2007 er verdens undergang nærmere enn jeg trodde. Skuff.

Tjue minutter: Æsj. Trodde jeg var kjappere enn dette. Nå spiste jeg riktignok samtidig, men likevel.

Ray

Det er godt mulig mora til Ray dukket opp i hodet hans og forklarte han hvor skapet sto da han var på avvenning, men det trenger ikke å bety at det funker på film. Og er det lov å si at en god del Ray Charles’ musikk etter Atlantic-tiden, selv om den er teknisk briljant, folkelig og farveblind, er litt kjedelig?

Det som likevel gjør Ray god del bedre enn Walk the Line, som den ligner både i positiv (sterke skuespillerprestasjoner fra blant andre Jamie Foxx som Ray og Huey og Riley fra Boondocks som mora hans) , fet bruk av musikk) og negativ (klønete avslutning, forsøk på å plassere et liv på en standard hollywoodspenningskurve) forstand, er at det hele er satt sammen av folk som skjønner musikken, ikke bare liker den.

Dessuten
Black Godfather, som er den første blaxploitationfilmen jeg har sett som er skikkelig dårlig. Musikken, dressene og den sampletastiske sjargongen er på plass, like fullt er dette en tullefilm med et budsjett så lavt at man i steden for å vise bandekrigen på gata bare kan vise to-tre personer på et kontor som snakker om den. Skal du se en alternativ versjon av Gudfaren er Bollywoodversjonen langt å foretrekke.

__________________________________

LEARN HINDI FROM BOLLYWOOD MOVIES
En for Bollywoodsegmentet (Anne, Tor Andre og Fru Ut, med andre ord) dette. Jeg dumpet over denne på iTunes og syntes det hørtes ut som en morsom ide (jeg har hatt stor glede av tretimers lydbokkurs i japansk når jeg ser japanske filmer).

Det viste seg derimot at dette ikke var en lettvinn måte å lære hindi på, men en fryktelig morsom satire over indisk kultur, bollywood og vestlige fordommer mot disse. Episodene er på under ti minutter av gangen, og jeg er i full gang med å laste dem ned og samle dem på CDer. Samtidig risikerer du både å lære litt hindi og å få høre hissige musikklipp fra filmer du aldri kommer til å se. Tor Andre, du vet hva du har å gjøre.

Reklamer

15 responses

 1. Anonymous

  नमस्ते!
  Fred Ut, Sønn? इसे हिंदी में क्या कहते हैं ।

  anne

  april 16, 2007, kl. 06:56

 2. Jacob

  Det høres ut som om Sunshine inneholder alt man kan forvente av en ut-i-verdensrommet-og-redde-planeten type film. Dessverre. Den ruller for tiden her oppe også, men da vet jeg hva jeg ikke trenger å se.

  april 16, 2007, kl. 06:57

 3. Fred Ut

  Anne: Det du skrev ser bare ut som en serie firkanter på min skjerm, men det var sikkert veldig fornuftig likevel.

  april 16, 2007, kl. 09:36

 4. Gunnar

  Jeg synes Sunshine ser sykt flott ut, og gleder meg til å få sett den. Jeg er en sucker for sf uansett, og kan tilgi det meste i genren. Ikke alle filmer trenger å finne opp kruttet på nytt vet du 😉

  Likevel må jeg si at det er imponerende at du skriver morsommere på en halv time enn det jeg gjør på et halvt år. Minst!

  april 16, 2007, kl. 10:26

 5. Anonymous

  prøvde meg på litt hindi…

  anne

  april 16, 2007, kl. 10:57

 6. Fred Ut

  gbang: det var utgangspunktet mitt også. Jeg valgte den framfor Hot Fuzz, det sier litt.

  Forhåndsomtalene ga meg lov til å forvente noe helt spesielt, synes jeg. Og den hadde enkelte store øyeblikk, selv om den alt i alt skuffet meg veldig.

  Anne: åja. Hadde ikke sånt tegnsett, jeg.

  Og en beklagelse til alle fire svorne lesere av FU,S for den lave postefrekvensen. Det er jobben og diverse familiære helseproblemer som har hovedskylden. Virker som ting er i ferd med å stabilisere seg nå.

  april 16, 2007, kl. 12:38

 7. Gunnar

  Hvem er denne gbang…?

  april 16, 2007, kl. 13:00

 8. Fred Ut

  omforladelse herr Bangsmoen, en liten relaps (eller prolaps, eller bare laps) der. Det var bare en raring som ringte og lurte på det samme som deg.

  april 16, 2007, kl. 14:16

 9. Anonymous

  Dagen har kommet!

  Jeg kan snart nyte min daglige morgenkaffe fra en utsøkt Fred Ut, Sønn kaffekopp…

  anne

  april 17, 2007, kl. 11:30

 10. Fred Ut

  Har lyst på en sjøl, den er så grådig dyr bare…godt du har god råd 🙂

  april 17, 2007, kl. 14:47

 11. Anonymous

  hvem sa jeg hadde råd?

  april 17, 2007, kl. 15:00

 12. Anonymous

  Hei, hva med å sette en dato for katakombene til høsten? Jeg skal jobbe turnus fremover, ingen ferie til gode og trenger derfor å planlegge i god tid.

  Ellers var jeg fornøyd med fjorårets opplegg!Det eneste er at kanskje noen sosiale matpauser hadde gjort seg?

  anne

  april 18, 2007, kl. 14:11

 13. Fred Ut

  Er ikke der ennå at jeg har tid til å styre med det, desverre. Har tenkt på det; kanskje rekker jeg noe til helga. Første Lørdag i høstferien (samme som i fjor) er mest sannsynlige dato, hvis katakombene er ledige.

  april 18, 2007, kl. 14:39

 14. Tor Andre

  Første episode av hindi-kurset er lastet ned. Det hørtes morsomt ut og dine forrige tips var veldig bra. Mondo Movies utfylte resten av filmpodcast-menyen på en ypperlig måte.

  Jeg satte langt større pris på Sunshine enn deg, men skjønner godt at folk kan mislike måten Danny Boyle har gjort filmen på.

  april 18, 2007, kl. 18:04

 15. Fred Ut

  Tor Andre: Vet ikke om jeg mislikte måten han gjorde filmen på, egentlig. Det var vel mer at det ligger så mange klisjeer i bunnen og putrer. Tror dette kunne vært en riktig dårlig film i andre hender, og det var det jo egentlig ikke, bare en skuffende en.

  Episode 28 (tror jeg) – DISCO er den morsomste, den siste var ikke noe særlig.

  april 19, 2007, kl. 04:42

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s