Nå enda mer inkonsekvent

Apokalypser og profetier

FILMER SETT SIDEN SIST:

Mummitrollet: Kometen Kommer

En fallen stjerne tar peiling på Mummidalen, og Mummitrollet, Lille My og Sniff bestemmer seg for å besøke et observatorium i Ødefjellene. På veien møter de Snorkfrøken, Snusmumrikken og Hemulen for første gang.

Den andre spillefilmen om Mummitrollet var en skikkelig opptur. Jeg har alltid foretrukket den gamle østtyske dukkefilmserien framfor anime-varianten av Mummidalen som fortsatt går på barne-tv med jevne mellomrom, men en god del av Tove Janssons magi er fortsatt bevart. Denne filmen har en litt annen stil enn tv-serien (litt mer finsk, litt mindre Pokemon på en måte), og fortellingen er mørkere, med sterkere innslag fra fantasysjangren enn vanlig; scenen der mummitrollet hogger hodene av en kjøttetende blomst med kniv er rett ut av Herkulesmyten, sekvensene med reisefølget i fjellet ligner Hobbiten.

I tillegg er dette noe så sjeldent som en apokalyptisk barnefilm. Kometen kommer stadig nærmere mummidalen mens en skikkelig postmoderne bisamrotte vandrer rundt og spår jordas undergang. Og det ser ut til å gå skikkelig galt. Ut Jr. digget det, tøffingen. Fru ut syntes det var litt skummelt. Det lukter litt Ghibli av denne, men Akira Myiazaki som har vært med på manussiden er ikke noen slektning av Hayao så vidt jeg vet. Ingen av årets animasjonsfilmer for et ungt publikum har vært like bra som denne, det er jeg ganske sikker på (selv om jeg ikke har sett så mange av dem). Et par grønnjævlige sanger er filmens største svakhet, men de er fort overstått.

Drop Dead Gorgeous

Dette er vel mer et uttrykk for midtamerikas kulturelle forfall, men i en verden der en president valgt av de samme folka som karikeres her kan sende verden så nær armageddon kan den godt sees som apokalyptisk. Jeg har aldri latt fakta komme i veien for en god temapost før og har ikke tenkt å starte nå.

Drop Dead Gorgeous er en lissomentar i stil med Spinal Tap, og handler om en missekåring i tjukkeste Minnesota. Kirstie Alley spiller den lokale matriarken og arrangøren av konkurransen som ikke skyr noen midler for å få datteren (spilt dum, ond og hensynsløs av Denise Richards, den eneste rollen hun virkelig passer i) valgt i konkurranse med Kirsten Dunst, Brittany Murphy og et kobbel skikkelig variable kandidater. Ellers møter vi Ellen Barkin og Mindy Sterling i framtredende roller, og Will Sasso fra Mad TV er hysterisk som den skikkelig treige broren til dommer nummer tre.

I tillegg til småbylivets stusselighet herjes det blant annet med spisevegring, pedofili, diverse lyter og minnesota-aksenten. Humoren er drøyere og svartere enn man skulle forvente. Denise Richards’ kjærlighetserklæring til Jesus og et hotell fullt av missekandidater som spyr akkompagnert av also spracht Zarathustra er blant høydepunktene mine. Dette er en av favorittkomediene mine, og i disse Borat-tider er det godt å se at Kazakhstaneren ikke var førstemann som gikk løs på de røde statene med slegge. Brutal satire i pastellfarget forkledning.

An Inconvenient Truth

Her handler det i alle fall om verdens undergang, og mannen som har tatt seg mål av å gjøre noe med saken. Jeg så Al Gores Drivhuseffektfilm med det mest kresne publikummet som finnes – en sal full av fjortiser på skolekino. På bakerste benk med de minst motiverte virket det som om filmen var en prøvelse, men det sier ikke så mye siden alt er en prøvelse på bakerste benk. Men språket var vanskelig, problemstillingene sammensatte og innviklete. Tror ikke så mange av elevene visste hva drivhuseffekten er heller, en utrolig tanke for en som er vokst opp under den forrige miljøbølgen. Etter at Norge sluttet å prøve på å være best i klassen på CO2 ble det ikke så hipt å sette global oppvarming på dagsorden. Det er riktigok pensum i tiende klasse, men våre disipler hadde ikke kommet til det kapitlet ennå.

Da jeg ba et representativt titall om å skrive en setning hver om filmen (jeg understreket at det var til privat bruk og ikke telte på hverken norsk- eller oppførselskarakteren) var interessant ordet som gikk igjen, stavet på forskjellige kreative måter. Noen mente problemstillingen var spennende men Gore var kjedelig, noen syntes hele greia var skremmende og spennende. Alle lærte noe. Sånn sett er dette den perfekte skolefilmen.

Jeg var imidlertid ikke så imponert over filmen som film. Den var tørrere enn traileren ga inntrykk av. En god del av det biografiske stoffet er med på å forsterke budskapet, men en god del er unødvendig. Det presenteres litt for mye statistikk, og litt for lite følelser. Det er vanskelig å balansere dramaturgi og vitenskaplig objektivitet, men jeg tror at en ti minutter kortere film med litt mer fokus på bilder av klimaforandringens virkninger i verden og litt mindre fokus på Al Gore og Powerpointen hans hadde fungert bedre. En viktig film er det uansett.

________________________

BUNKERSEVANGELIET
En kveld, bister over å ha blitt slått ut av Tordenbloggen («I coulda bina contender…» etc.) vandret jeg hvileløst rundt i bunkersens lavere nivåer. Der fikk jeg øye på en pergamentrull, som tydelig hadde blitt skylt opp av flommen i begynnelsen av Oktober. Profetiene som rullen inneholdt er her gjengitt i sin helhet. Les dem de som tør:

Reklamer

29 responses

 1. TMwtP

  Dette var jommen noe av det skumleste jeg har lest på lenge – Nostrafredut, hmm… 🙂

  november 25, 2006, kl. 16:31

 2. Fred Ut

  Hadde tenkt å gi en liten premie til den første som kjente igjen alle de ti filmene, men det får bli med ære+berømmelse+lønn i den variant av himmelen man måtte ønske seg plass i.

  SELA hadde strengt tatt vært tøffere enn amen på slutten også, men jeg hadde allerede integrert teksten i grafikkfila, så det var for seint å gjøre om på det.

  november 25, 2006, kl. 16:53

 3. Fred Ut

  Og hvis simulacræ ikke er korrekt flertallsbøying av simulacrum beklager Profeten selvsagt dette.

  november 25, 2006, kl. 16:55

 4. Hjorthen

  «sekvensene med reisefølget i fjellet ligner Hobbiten»

  Helt enig, og Tove Jansson illustrerte jo i sin tid en utgave av Hobitten. Resultatet er vel noe omstridt blant ringheadsa, men jeg synes mange av illustrasjonene er kjempefine jeg.

  Omslag og link til resten av illustrasjonene: http://www.zepe.de/tjillu/hobbit/s/title.htm

  november 25, 2006, kl. 17:36

 5. sharkbait

  Om du vil koble Mummi-filmen med Ghibli på et vis er antagelig Heidi tv-serien fra midten av syttitallet ditt beste kort. Isao Takahata, Hayao Miyazaki og Mummi-regissør Hiroshi Saitou jobbet alle sammen på den.

  november 25, 2006, kl. 18:04

 6. Fred Ut

  Det er noe med feelingen som er litt lik, så det er godt å se at det fantes en konkret kobling også. Takk som vanlig til Sharkbait.

  Ingen som vil prøve seg på å gjette filmer, da?

  november 25, 2006, kl. 19:50

 7. Fred Ut

  Hjorthen: takk for linken! Spennende å se midgard i Janssonsk variant. Vanskelig å se for seg en Hobbitfilm med hennes kunst som utgangspunkt; særlig trollene og Gollum er VELDIG annerledes. Men fint er det uansett.

  november 25, 2006, kl. 19:56

 8. Anonymous

  Hmm…her tror jeg vi trenger litt start-hjelp.

  Er jeg helt på viddene hvis jeg tipper nr 4 = Deep Impact?

  h@@kon

  november 26, 2006, kl. 20:49

 9. gbang

  Jeg kan jo prøve å gjette litt…

  II: Fitzcarraldo
  VII: Dawn of the Dead
  IX: Tetsuo
  X: Independence Day

  november 26, 2006, kl. 20:54

 10. Fred Ut

  Vet ikke om dette var veldig vanskelig eller om folk rett og slett er opptatt med tordenblogging og andre ting, men endelig var det noen skriftlærde som

  H@@kon: Deep Impact passer ganske bra, men de som bor på jorda når den store steinen kommer frykter vel en del? Mummifamilien i Kometen Kommer tar derimot helt rolig, så det er nummer 4.

  Gbang: Herzog dukker nok opp på lista, men et annet sted. Fitzcarraldo er feil, det er ikke noen dommedagsfilm. Det måtte i så fall ha vært Aguirre, og han reiser NED elva. I hvilken apokalyptisk film reiser hovedpersonen opp en elv? Du skal få for Tetsuo. Jeg tenkte egentlig på Akira, men Tetsuo passer minst like bra. Dawn og Independence Day er helt riktige.

  Altså

  04:Mummitrollet: Kometen kommer
  07:Dawn of the Dead
  09:Akira eller Tetsuo, alt ettersom
  10:Independence Day

  november 27, 2006, kl. 05:29

 11. Fred Ut

  Klokka er seks og jeg har akkurat snublet ut av senga etter en natt preget av den øvrige familien Uts vedvarende hosting, derfor de halve setningene og skrivefeilene i forrige kommentar.

  november 27, 2006, kl. 05:32

 12. TMwtP

  Det er vel i Apokalypse NÅ at man reiser opp elven. Altså nr II. Gjetter Night Watch på nr V. Nr IX, kan det være Alexander? Håper ikke det.

  november 27, 2006, kl. 08:07

 13. TMwtP

  Nr IX var det allerede svart på ja. Glem det.

  november 27, 2006, kl. 08:09

 14. sharkbait

  Jeg tipper litt:

  I: Corpse Bride
  V: Wag the Dog
  VIII: Underground

  november 27, 2006, kl. 09:47

 15. Anonymous

  Ah, Deep Impact: tenkte på de som var i bunkersen i dalen, de var fornøyde.

  Jeg gjør også et forsøk på nr 5: Matrix

  mvh

  H@@kon

  november 27, 2006, kl. 10:00

 16. Anonymous

  Forøvrig FredUT, bra konkurranse! Selv om den er for vanskelig for meg…

  H@@kon

  november 27, 2006, kl. 10:15

 17. Anonymous

  En ting til: har du hatt noen anmeldelse av V for Vendetta…Så den i helga, og må si jeg faktisk ble litt skuffet. Forventet en kongefilm, men lander på middels for meg.

  november 27, 2006, kl. 10:18

 18. Fred Ut

  V for Vendetta ødelegges av kysset på slutten. Ellers var den ganske bra, synes jeg. Som vanlig lønner det seg å lese tegneserien i steden, men de føkka den ikke heelt opp.

  Nummer to er, ganske riktig, Apocalypse Now. Wag the Dog er en fin film, og profetien blir veldig morsom hvis den hadde vært svaret, men så veldig apokalyptisk er den kanskje ikke?

  Overrasket over at dere ikke tar femmeren, en veldig kjent apokalypsefilm. Åttern må sees i sammenhengen den står. To av filmene dere ikke har gjettet har blitt anmeldt her relativt nylig. En av filmene som gjenstår må karakteriseres som Ikke Spesielt Bra. Dette sammen med tidligere hinting skulle sende dere på rette vei.

  november 27, 2006, kl. 10:53

 19. Fred Ut

  02:Apocalypse Now
  04:Mummitrollet: Kometen kommer (Deep Impact passer også)
  07:Dawn of the Dead
  09:Akira (Tetsuo passer også)
  10:Independence Day

  Er det dere har til nå, altså.

  november 27, 2006, kl. 10:56

 20. Fred Ut

  Og H@@kon, jeg har hatt en ordentlig V-anmeldelse også, her:

  http://fredut.blogspot.com/2006/03/moores-vrede-var-velbegrunnet-v-var.html#comments

  november 27, 2006, kl. 11:00

 21. TMwtP

  Herzogs Herz aus Glas er nr I. Etter hintingen din.

  november 27, 2006, kl. 11:47

 22. gbang

  VI: Bladerunner

  november 27, 2006, kl. 14:43

 23. gbang

  Og V er kanskje Terminator?

  november 27, 2006, kl. 14:50

 24. Fred Ut

  Heart of Glass er riktig. Litt vanskelig hvis du ikke har sett den, men den foregår i Bayern, har både dansing med lik og knusing av ølglass mot hodet.

  Terminatorfilmene er representert, men ikke på nummer 5! Blade Runner er også feil, selv om du tydeligvis vet hva simulacræ skulle bety, Gbang. Spørsmålet er vel mer om jeg visste det… Blade Runner er vel bare en apokalypsefilm i overført betydning.

  Jonas er John, ikke Jones.

  01:Heart of Glass
  02:Apocalypse Now
  04:Mummitrollet: Kometen kommer (Deep Impact passer også)
  07:Dawn of the Dead
  09:Akira (Tetsuo passer også)
  10:Independence Day

  november 27, 2006, kl. 15:00

 25. M@rqs

  Jeg og naboen lurer på om

  5
  Planet of the apes

  6
  Terminator

  Bare lurte her altså

  november 27, 2006, kl. 18:44

 26. Fred Ut

  Apene er feil, du må spesifisere hvilken Terminator for å få riktig på sekseren.

  november 27, 2006, kl. 21:39

 27. Fred Ut

  Hele lista:

  01) Heart of glass
  02) Apocalypse Now
  03) An inconvenient truth (Denne var kanskje FOR lett?)
  04) Mummitrollet: Kometen kommer
  05) Dr. Strangelove (Precious bodily fluids, ikke sant?)
  06)Terminator III – Rise of the Machines
  07) Dawn of the Dead
  08) Day of the Dead
  09) Akira/Tetsuo
  10) Independence Day

  november 29, 2006, kl. 06:22

 28. Anonymous

  Lett var det ikke, nei.
  Jeg skjønte det var Terminator 3 når vi skulle ha nummer, men det ville vel være å stjele den fra M@rqs.

  H@@kon

  november 29, 2006, kl. 10:30

 29. M@rqs

  hehe
  Trodde jeg stjal den fra deg, eller noen andre

  november 29, 2006, kl. 15:21

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s