Nå enda mer inkonsekvent

Doktoren er tilbake/lever livet helt på grensen/det er et under at jeg ikke har mista legelisensen….

(c)Dr. S, fra Konger i Kamp

FILMER SETT SIDEN SIST:

Doctor Who 27.1(Rose), 27.5(Dalek), 27.6(The Long Game)

Do you know, like we were saying, about the Earth revolving? It’s like when you were a kid, the first time they tell you that the world’s turning and you just can’t quite believe it because it looks like it’s standing still. I can feel it. The turn of the Earth. The ground beneath our feet is spinning at a thousand miles an hour, the entire planet is hurtling around the sun at sixty-seven thousand miles an hour, and I can feel it. We’re falling through space, you and me, clinging to the skin of this tiny little world, and if we let go…. that’s who I am.

Historien om nye Doctor Who har fellestrekk med historien om Serenity, Family Guy eller gjenoppstandelsen av Futurama. Enkelte historier er for gode til at man kan slutte å fortelle dem. Men historien om Doctor Who er mer utrolig, for ikke bare tok det nesten tjue år å vekke doktoren til live igjen, men da han først kom tilbake ble han allemannseie på for første gang på nesten tretti år. Serien kjøres i prime time på lørdagskvelden (klokka sju) og er i perioder Englands mest sette TV-program. Nye Doctor Who er med andre ord historien om en gjenoppstandelse på linje med Påskeevangeliet. Derfor denne lille hyllesten.

Doktoren (for han heter bare doktoren, det er serien som heter Doctor Who) er en Time Lord, den eneste gjenlevende av sin rase etter en svær krig. For å få tiden til å gå (relativt sett)og fordi han kan, reiser han i tid og rom for å holde ro og orden i universet. Ofte har han følge av en jordboer eller to (ofte omtalt som companions) , han har i det hele tatt en tydelig forkjærlighet menneskene. Doktoren kan ikke dø, da regenerer han med nytt utseende. Dette kan han av kompliserte årsaker bare gjøre ti ganger, og den nåværende Doktoren er nummer ti.

Det geniale med Doktoren er at historiene hans kan foregå hvorsomhelst og nårsomhelst, derfor går man aldri tom for materiale. Til nå har doktoren rukket 723 episoder fordelt på 28 sesonger på TV (den 29. er i produksjon). Det fins også to morsomme filmer, med Peter Cushing som Doktoren, de regnes ofte ikke med. Serien var egentlig tenkt å ha et visst pedagogisk innhold; den skulle ta med barn til viktige historiske hendelser, og lære dem om vitenskaplige prinsipper gjennom science fiction. Det ble imidlertid snart klart at engelske barn foretrakk å bli skremt sanseløse av Daleker, Cybermen og Autoner.

Serien utviklet seg etterhvert til en nasjonal institusjon, omtrent som Star Trek i USA, og hadde vel sin kunsteriske og populæritetsmessige topp med Tom Baker som (dem fjerde) doktoren i perioden 1974-1981. Jeg møtte Bakers Doktor for første gang på gamle Super Channel i min barndom på åttitallet, og ble overrasket over hvor skummel serien var. Selv om jeg aldri ble noen fanatiker (og jeg var like lite imponert over de periodevis latterlige spesialeffektene som alle andre) var Doctor Who det eneste morsomme TV-programmet med ordentlige mennesker for meg en periode.

Doctor Who dukket første gang opp på engelske skjermer i 1963, og gikk mer eller mindre sammenhengende før serien ble lagt ned i 1989. Et forsøk på gjenoppliving i 1996 gikk fløyten, men i fjor vendte serien endelig tilbake med Russel T. Davies (Produsent av Queer as Folk) i sjefsstolen. Davies har gitt serien genuin patos, humor, et brukbart effektbudsjett og – viktigst av alt – ekstremt velskrevne manus. Valget av skuespillere har også vært glimrende: Først Christopher Eccleston, deretter David Tennant som doktoren, og ikke minst tidligere tyggegummipopbærte Billie Piper som Rose, den mest karismatiske og sexy følgesvennen Doktoren noensinne har hatt.

Gamle Doctor Who var tidvis skummelt, tidvis spennende nullbudsjetts SF for geeks. Nye Doctor Who er sinnsykt underholdende lørdagsgodteri for Buffygenerasjonen, en perfekt blanding av humor, fantasi og drama. Og om effektene fortsatt er litt stusselige i blant gjør det ingenting: Doktoren er tilbake for godt, og hvis sesong to dukker opp på NRK2 bør alle kjenne sin besøkelsestid.

Kilde: Wikipedias flotte artikkel om Doctor Who

Edit: Sesong 27 av Doctor Who går i reprise på NRK2 på Tirsdager, i halv sju-tida! Who på Tirsdager og Galactica på Onsdager! Ai hart ennarkeitu!

___________________

Trailerpark

Lenge siden sist, men det har vært, og er fortsatt, litt stille på denne fronten.

13 TZAMETI
Heheheh, sjekk detta; beste runde med russisk rulett i filmhistorien.

BABEL
Mannen bak 21 Grams tar for seg våpenbruk og globalisering. Vakkert.

THE PROTECTOR
Eller Tom Yun Goong for de som har fulgt denne lenge. De fleste filmbloggerne har anmeldt denne for en stund siden, men her er den amerikanske traileren til teamet bak Ong-Baks siste film. Tony Jaa hersker stadig.

ZEN NOIR
Hva skal man kalle dette? Brick vs. Pistol Opera? Ser kult ut ihvertfall.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s