Nå enda mer inkonsekvent

Treningskamp i Tordendomen: Supermann vs. Pirates II

FILMER SETT SIDEN SIST: Riget 1.3-1.4 (Lars Von Trier på kommentarsporet under episode fires blodige klimaks : «Det er jo faenmeg Udo Kier!» Hihihi.) Superman Returns, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

PIRATES VS. SUPERMANN


Fru Ut og eg kjørte middag og fem timer på kino i går, dermed er det på sin plass med en grundig sammenligning. Begge disse filmene er svære sommerblokkebrekkere blott til lyst, begge er etterlengtede oppfølgere i høyt elskede serier, begge har likandes skurker, begge har blitt mottatt med alt fra nesegrus begeistring til kraftig skuffelse.

Begge er ordentlig morsomme filmer, se dem begge to. Men rekker du bare en kan følgende holmgang være nyttig. Kategoriene er uten noen om helst grunn løselig basert på Oscarkategoriene. De viktigste kommer nederst. Ingen spoilere.

Spesialeffekter
Begge filmene har muligheter på både Oscar og Ansgar i denne kategorien til våren; effektene er på filmhistorisk toppnivå. Det blir et spørsmål om man foretrekker Pirates’ Ringenes Herre-aktige blanding av data og miniatyrer eller Supermanns mer stilrene cgi. Blekkspruten gir Pirates første stikk for meg. 1-0

Lyd
Et gjennomgangstema i denne analysen er allerede i ferd med å vise seg. Supermann har en stilren og elegant lydmix, Pirates satser på larm og vrede. Den subwooferristende scenen der Supermann lander sørger for 1-1.

Musikk
Supermann har fordelen av å bruke John Williams‘ temaer fra de tidligere filmene, men bortsett fra en herlig åpningssekvens i Star Wars-stil brukes ikke musikken spesielt interessant. Hans Zimmers dundrende rytmer og fengende temaer sitter i hodet mitt på en helt annen måte et døgn etterpå. 2-1.

Sminke
Mer arbeid i Pirates, så den får et billig poeng her. 3-1.

Klipp
Superman Returns. Er det noe Pirates virkelig trenger så er det en skikkelig stuss her og der. Sjarmen fra den første filmen er nesten fjernet til fordel for minst en actionsekvens for mye. Fine overganger og slikt i Supermann også. Begge filmene føltes litt lange, men hadde jeg måttet vente til DVDene kom for å se det de ville finne på å ta ut hadde sikkert det irritert meg også. 3-2.

Kostymer
Pirates igjen, selv om Lex Luthors garderobe trekker opp. Hun assistenten hans så ut som om hun ikke hadde skiftet siden de forrige filmene kom ut. 4-2.

Foto
Lite å si på noen av disse, men Supermann føles en aning mer gjennomført, et knepent poeng. 4-3.

Kunstnerisk Regi
Pirates flyter på forrige film, Supermann er igjen mer helhetlig, og å baser Superns utseende på Alex Ross’ tolkning var et glimrende valg. 4-4.

Manus
Supermann med en mil. Historien i pirates er unødig komplisert, med rare løsninger her og der, og en totalt unødig resirkulering av replikker og situasjoner fra den første filmen. Og den som kom opp med tingen på møllehjulet må ha røyket sokker. Steinkastingen til Keira Knightley var kul, riktignok. 4-5.

Regi
Singer, igjen med en mil. Verbinski forsøkte å lage Empire Strikes Back og endte opp med Return of the Jedi. Ikke dårlig, bare ikke like bra. 4-6.

Skuespillere
Vanskelig dette. Rollene i Pirates egner seg bedre for å lage underholdende rolleprestasjoner, og det er lett å merke seg Depp, Nighy, McNally og Davenport. Bloom gjør kanskje sin beste prestasjon noensinne(nå sier ikke det så voldsomt mye) i rollen han var født til å spille og Knightley gjør sitt beste med det hun har å jobbe med. På den andre siden har du en glitrende Spacey (som er minst like morsom som Depp er denne gangen), og flotte prestasjoner fra Routh og Bosworth (som har fått en del pepper, noe jeg ikke kan begripe. Må ha vært noen som glemte å kjefte på Katie Holmes i Batman Begins i fjor eller noe). Supermann får denne også, skuespillerne makter å selge rollefigurer jeg trodde var slitt ut. 4-7.

Fru Uts bonuspoeng
Det hadde sikkert litt med forventninger å gjøre, men Fru Ut ble litt skuffet over Pirates og veldig positivt overrasket over Supermann, som hun egentlig ikke hadde lyst til å se. 4-8

Superman Returns på teknisk knockout, altså. En film jeg hadde visse forventinger til, men som overrasket positivt. Mye bedre enn fjorårets Batman Begins, for eksempel. Mannen med de lange underbuksene var slett ikke død, og når Fru Ut kan kose seg med en Supermannfilm kan alle det. Hvis du må velge sparer du Pirates til DVD.

Reklamer

5 responses

 1. gbang

  Uff, også jeg som hadde tenkt å velge piratene framfor trikoten i kveld 😦

  juli 31, 2006, kl. 12:52

 2. Tor Andre

  Skal jeg ta det på magefølelsen så gjorde Pirates meg nedtrykt, mens jeg gikk fornøyd ut av Supermann til tross for mange svakheter.

  Eneste innvendingen jeg har på vurderingene her er Kevin Spacey, som så ut til å ha lagt inn krabbegiret. En humoristisk skurk av denne typen som hovedmotstander måtte vært spilt mye større for å fungere. Kanskje tiden for campy skurker til og med er over for en stund.

  juli 31, 2006, kl. 16:12

 3. Fred Ut

  Gbang: Pirates får tilsynelatende mye pepper her, men det er p.g.a. den direkte sammenligningen med Supern. Jeg likte begge filmene godt, selv om ingen av dem klarer å bryte inn i årets topp fem for meg hittil. Fru Ut var uenig, men jeg synes de er på samme nivå som f.eks V for Vendetta, en mer ambisiøs film med styggere skjønnhetsflekker. Supermann var kanskje bedre.

  Tor Andre: Helt uenig. Vel ble Luthor melket for komikk, men campy? Det var ikke som han sprang rundt i tights eller noe sånt. Det må være lov å være morsom og farlig samtidig. Eller kanskje du synes Spacey generelt er campy?

  juli 31, 2006, kl. 16:51

 4. Tor Andre

  Spacey kan være OK, men ‘jeg hater Superman’ og en vag plan om å overta verden (jeg skjønte egentlig ikke hva han tenkte å gjøre utenom å skape kaos) holder ikke som motivasjon for en skurk. Derfor følte jeg ikke Spacey selv virket helt overbevist om hvem Lex Luthor var.

  juli 31, 2006, kl. 19:22

 5. Tilbaketråkk: Filmer siden Sist: Metall eller Plastikk? « Fred Ut, Sønn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s