Nå enda mer inkonsekvent

Bekengler og detektiver.

FILMER SETT SIDEN SIST:

Haibane Renmei – Charcoal Feather Federation

Har skrevet litt om denne serien underveis, men nå er jeg i mål, dermed passer det med en ekstra kikk. Haibane Renmei forteller historien om Rakka, som våkner opp i en kokong i et ukjent rom i et ukjent hus på et ukjent sted uten å huske stort annet enn navnet sitt. De hun møter i huset er Haibane, med vinger og glorie, og har kommet til denne verdenen på samme måte. Byen de bor i omgis av en ugjennomtrengelig mur, og de eneste som får lov til å gå utenfor er de mystiske Haibane Renmei. Gjennom tolv halvtimes episoder følger vi Rakkas forsøk på å forstå og akseptere sin nye eksistens.

Haibane Renmei ligner ikke noe annet jeg har sett, anime eller ikke. Tidligere har jeg forsøkt å beskrive serien som et mysterium a la Lost fortalt i tempoet til en film som The Straight Story. I de 3-4 episodene som følger den fascinerende åpningen tvinnet jeg tommeltotter mens jeg ventet på de store avsløringene om hva denne verdenen var og hvorfor den eksisterte. Men etterhvert ble det tydelig at det ikke var poenget i det hele tatt. Når noen forklarer hvordan noe henger sammen er det ikke meningen at vi skal lure på om det som blir sagt er sant eller ikke. Det er meningen at vi skal godta denne verdenenen som den er, ikke at vi skal finne ut i detalj hvordan og hvorfor den er satt sammen.

Dette er noe så sjeldent som et animert studium i menneskets natur. Historien glir så sakte frem for at alle karakterene skal få tid til å framstå med dybde. Og gud er i detaljene; ting som å gå til byen for å handle, å ta ut søpla, skaffe seg jobb og så videre blir spennende fordi nesten hver eneste replikkveksling lærer oss noe om de som snakker eller om verdenen de bor i. Det hjelper selvfølgelig at karakterene er interessante i seg selv; hovedpersonen Rakka er en sårbar (hun snubler, mister ting, gråter, blir stadig syk og er stadig redd), men heltemodig ungjente som selv ikke Hayao Myiazaki kunne levendegjort bedre.

Den omhyggelige skildringen av dagligliv har i det hele tatt mye til felles med Studio Ghiblis beste arbeider, men temaene er mørkere; Hvorfor lever vi? Hva er verdt å leve for? Når er vi gode mennesker? Hvordan overlever vi sorg? Det er mye sårt her, jeg følte sterkere for de animerte englene enn for noen mennesker av kjøtt og blod jeg har sett på film i år.

Dette er anime for tålmodige sjeler; ingen sex, ingen vold, intet apokalyptisk klimaks, men en opplevelse som blir sittende for de som klarer å gi seg hen.

Flott Haibane Renmei-side her.

Haibane Renmei kan kjøpes i billig sonefri versjon her.

____________________________________

Sherlock Holmes: The Sign of Four

Jeg har alltid likt Sherlock Holmes, men dette blir bare nesten. Det som er hentet fra Conan Doyles kildemateriale funker selvfølgelig fint, mens B-filmelementene som puttes inn innimellom varierer voldsomt i underholdningsverdi. Mannen med trebeinet er en effektiv skurk (sekvensen i åpningen der han skremmer en gammel mann til døde er filmens høydepunkt), men Arthur Wontner er litt stiv som Holmes, selv om han utseendemessig er perfekt. Og doctor Watsons seksualtrakassering av Holmes’ klient hører da ingensteds hen? En del fiffig fotografering og muligens morsom cockneydialog spoleres av dårlig lyd- og bildekvalitet. Anbefales kun spesielt interesserte. Fru Ut mente at Dick Tracy var tøffere, men hun har jo ikke sett Mr. Moto ennå.
________________________________

Herr/fru Anonym postet en lenke i forrige kommentarfelt til kaninene til Angry Alien Productions, som i lengre tid har satt opp sine hårete versjoner av klassiske filmer. Casablanca og Jaws er mine favoritter, tror jeg.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s