Nå enda mer inkonsekvent

Ran, mord og Podcaster

FILMER SETT SIDEN SIST:

Stander

André Stander er en politimann i Soweto i andre halvdel av 70-tallet som er i ferd med å få livet sitt ødelagt av jobben sin. En dag alle de andre på stasjonen er ute og banker svarte demonstranter går Stander inn i banken rett ned i gata og raner den, bare for å vise at han kan. Dette er basert på en sann historie; alt i alt ranet Stander et tyvetalls banker mens han var politimann og et førtitalls senere. Han opparbeidet seg også et lite folkeheltstempel for sin ekstreme frekkhet. Et sted i filmen skryter banksjefen i en av bankene Stander ranet til en tv-reporter av at han hadde gjemt unna en del penger, dermed tar bankranerne en ny tur til samme bank litt senere på dagen…

Stander er både en kritikk mot Sør-Afrika under Apartheid, en skildring av en plaget og ensom mann som mister grepet og en actionkomedie samtidig, og de forskjellige sidene av filmen gnisser mot hverandre. De politiske sidene av filmen føles litt kunstige, og de action- og komediesekvensene føles mest av alt triste. Biljakter og dumdristige bankran mister sjarmen med Standers tragiske skikkelse i sentrum.

Du aner hele tiden at selv om han er frekkere og tøffere enn de fleste er det hele en fasade; Stander kommer aldri til å bli lykkelig, han kommer aldri til å forandre landet sitt og han kommer ikke til å stoppe før noen omsider er barmhjertige nok til å gi ham en kule i bakhodet. Thomas Janes prestasjon i rollen som André Stander redder filmen og binder de forskjellige delene sammen. Han er tøff, sexy, kul og ødelagt, en syk mann i et sykt land som skjuler seg bak solbriller og et stivt smil.

Selv om jeg har nevnt en del ting jeg ikke syntes satt helt er Stander absolutt verdt å se. Et fargerikt postkort fra et sted, en tid (70-tallsstilen minner mest av alt om Sabotage-videoen til Beastie Boys) og en mann vi neppe ser maken til. Og godt er det.

Dick Tracy, Detective

Heldigvis er ikke alle actionfilmer like mørke; det fantes en tid da menn var menn, og hadde kule hatter og røyket sigaretter og alle skurker var stygge og alle snakket med tøft gangsterspråk og skjøt med maskinpistol og kjørte kule biler og gjorde alle de andre tøffe tingene du kan se i Miller’s Crossing.

I virkeligheten var nok ikke filmene såå tøffe på tredvetallet heller, men en drøy time i Dick Tracys selvskap var helt ok. Selv om Tracy har fint lite med sitt tegneseriealterego å gjøre. Jeg skal i hvert fall se Dick Tracy Meets Gruesome (med Boris Karloff)også i løpet av sommeren.
__________________________________________

Trailerparken

Alatriste
Det er rolige tider både i trailerparken og ellers i filmnyhetsverdenen, men Viggo Mortensen som spansk sverdsvinger er kanskje verdt en titt?

__________________________________________


Fred Ut -sertifisert Podcast #1: FILMSPOTTING
Tidligere kjent som Cinecast. Herrene Kempenar og Hallgrens dannede diskursjer om film av alle slag får æren av å innlede denne faste spalten fordi de akkurat nå har begynt på en Herzog/Kinski-maraton som vil interessere mange. Ellers driver de med anmeldelser, flotte topp 10-lister og annet filmrelatert. Oppdateres to ganger i uka.

___________________________________________

Reklamer

2 responses

  1. gbang

    Jeg ante en liten stund et håp om at du skulle ha laget din egen podcast nå! Men den gang ei. 😦 Velvel… jeg får nøye meg med Filmspotting så lenge da?

    juni 4, 2006, kl. 18:17

  2. Fred Ut

    Det kommer flere også; podcastlista mi teller 16 caster for tiden.

    juni 5, 2006, kl. 06:51

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s