Nå enda mer inkonsekvent

Moores Vrede Var Velbegrunnet. V Var Vidunderlig. NESTEN.

FILMER SETT SIDEN SIST:

V FOR VENDETTA

-How long do we have to watch him?
-Forever, darlin’. Forever. ‘Til he
turns ta dust and blows away on the
wind.

Linjene over er de beste avslutningsreplikkene noen sinne etter min mening. Og siden filmbloggere og filmblogglesere er så glade i konkurranser sender jeg en uspesifisert DVD (et eller annet jeg hadde tenkt å bytte inn) i posten til den første som kan fortelle meg hvor de stammer fra.

Og grunnen til at de dukker opp i anmeldelsen min av V er at jeg akkurat har fått servert den dårligste avslutningsreplikken noen sinne. Ok, ikke den aller dårligste. Dette er heller et forsøk på å forklare de som har sett filmen allerede hva den ene tingen jeg virkelig hatet ved denne filmen var; ikke sluttreplikken i seg selv, men hva den representerte. Det var 999.999 måter å føkke opp V for Vendetta på, og det overrasket meg veldig at den ene tingen filmskaperne tryner på er noe så enkelt som dette.

Mer kan jeg ikke si før du har sett filmen, for se den bør du. Men les tegneserien etterpå, ikke først. Alan Moore tok navnet sitt av filmen fordi noen la ord i munnen på ham, men før han bestemte seg for å si ingenting slaktet han deler av manuset. Jeg husker at jeg reagerte på de ganske trivielle tingene han pekte på, men han MÅ ha reagert på noe av det samme som meg. I så fall var han real nok til å ikke spoile det.

Ellers er dette en storveis film, full av ideer og faenskap. V framstilles glimrende, Evey (Portmans karakter) og vennen hennes Gordon er kraftig forandret fra tegneserien, men det funker flott. V er ikke en enkel sak å filme, men oppdateringene av de politiske allegoriene er velgjorte, klimakset flott og skuespillerne gode. Som Moores tegneserie er dette tøft, smart og visjonært. Noe av tegneseriens visuelle poesi har gått tapt, enkelte sekvenser er løftet rett derfra, og de funker best. Det er det samme med teksten. Moore er en ufattelig mye bedre forfatter enn hvemdetmåttevære som kom opp med f.eks den tidligere nevnte avslutningsreplikken.

Ver så bra en film som jeg hadde lov til å forvente, men ikke så bra jeg håpet den skulle være. Men det lille snevet av hollywoodidioti som sniker seg inn her og der gjør at den ikke helt infridde de voldsomme forventningene mine. Lady Vengeance er fortsatt årets hittil beste film.

Det er imidlertid lenge siden en film med så store eksplosjoner hadde noe fornuftig å si. Den er bra nok til at jeg herved erklærer Alan Moore-forbannelsen for å være en saga blott. Det går an å filme Moore bra med respekt for kunsten hans, det er bare det at ingen har prøvd på det før.

_______________________________

Hovedgrunnen til at jeg bare så to filmer denne uka

(Coverbandet KNURR live in concert, Bierstube i gymsalen på Langangen skole, 25.3.06: Fra venstre: Ingvild, Vidar fra Valentourettes, Fred Ut (på lekkert gitarkeyboard), Steinar, Erik (bak trommesettet). Hundre fulle langanginger var ikke fysisk til stede da bildet ble tatt.)
_______________________________

Nytt

GrindHouse
Som tidligere nevnt har herrene Rodriguez og Tarantino nok en gang slått sine pjalter sammen, denne gang for å hylle (70-talls) grindhousefilm. Når Hostel kan toppe kinolistene i USA er nok tida moden for dette her.AICN har fått fått inn en manusanmeldelse av Tarantinos del, Death Proof. Mickey Rourke spiller hovedrollen som en stuntmann med en «dødssikker» bil, som er seriemorder på fritida. Ettersom jeg skjønte liker han å kjøre på ofrene sine. Tør vi håpe på at dette er litt sånn Death Race 2000? Stuntdame Zoe Bell, som har doblet hovedrolleinnehaver i Kill Bill, Xena: Warrior Princess og Cleopatra 2525 spiller enn kvinnelig hovedrolle.

Rodriguez’ del heter (i følge SFX) Planet Terror, og er en zombiefilm med Michael Biehn(John Connor i Terminator og Hicks i Aliens) og Tom Savini (effektguru og Sex Machine i From Dusk til Dawn). Dessuten lager gutta nye reklamefilmer og trailere i samme stil. Den svenske pornofilmtraileren jeg har snakket om før skal visstnok hete Cowgirls in Sweden!

Watchmen

Nå som Alan Moore – forbannelsen er hevet er jeg klar for Watchmen.Denne plakaten er selvfølgelig et resultat av ønsketenkning, men filmprosjektet som har tatt heisen opp og ned fra prosjektutviklingshelvetet flere ganger enn de fleste andre har visstnok fått en ny regissør, igjen i følge AICN. Mannen er Zack Snyder, regissøren av den finfine nyversjonen av Dawn of the Dead. Jeg ønsker meg heller en HBO-serie.

Hogfather

Dette gilde bildet har jeg knabbet fra siste nummer av SFX, det stammer fra en tv-filmatisering av Terry Pratchetts Discworlromnan. Sikkert verdt å holde øye med.

_______________________________

Trailerparken

THE PROMISE
Noen heldige(?) sjeler har selvfølgelig sett denne allerede, og hadde ikke den siste YesAsiabestillingen min blitt forsinket (fordi jeg ville ha med Princess Raccoon; ellers kommer Perhaps Love, The Master of Tai Chi og the Great Yokai War) hadde jeg anmeldt den i dag, men her er i hvertfall en trailer av skikkelig kvalitet (muligens en engelsk versjon av den jeg postet før jul en gang).

THANK YOU FOR SMOKING
Poster denne igjen, for nå har jeg fått sett den, og den ser hysterisk ut. Og Willam H. Macy er fin som senator som ikke vil be om unnskyldning for osten sin. Jeg lo høyt, etterfulgt av en stygg røykhoste.

STONED
Historien om Brian Jones er verdt en film, og selv om dette er en potensiell kalkun kan den også ende opp med å gjøre for Rolling Stones det Oliver Stone gjorde for the Doors. Skuespillerkopiene av bandet ser bra ut, og stilen er ikke helt ulik Stones film; realisme hives ut vinduet og erstattes med en slags feberdrøm av et sekstitall som aldri fantes. Lovende, lovende. Når det er sagt er denne traileren minst dobbelt så lang som den burde vært.

Reklamer

14 responses

 1. Tor Andre

  ‘The promise’ er en av filmene jeg plukket med meg fra Kina. Den var en blandet fornøyelse som jeg regner med å få beskrevet litt nærmere i løpet av neste uke med to andre kinesiske filmer.

  Men ikke stol på meg, jeg likte jo ikke V 🙂

  mars 26, 2006, kl. 20:34

 2. gbang

  Jeg er ikke 100% sikker her, ikke 60% en gang, men mener at noe sitatet du referer til her er hentet fra en av Romeros Living Dead-filmer. Siden jeg mener at dette ikke kan være avslutningsreplikken i Dawn så vil jeg nok satse på Day of the Dead? På stranden på øya antagelig?
  Jeg ville også applaudert en TV-serie med Watchmen. Med tanke på hvordan slikt kan gå ville det høyst sannsynlig ende i katastrofe å presse den historien inn på to timer.
  Og det er deilig å se at andre også likte V for Vendetta. Om Moore skulle tvinges til å se en av sine serier på det store lerettet så måtte det vel bli denne? Foreløpig i hvert fall… 🙂

  mars 26, 2006, kl. 21:53

 3. Fred Ut

  Gå tilbake og se Day of the dead igjen, så ser du at avslutningsreplikken der er Come on! eller noe lignende. Men du er selvfølgelig på rett spor…

  Og jeg vill heller true diverse filmskapere til å se litt på Alan Moores verker enn motsatt. Tror de kunne få mer ut av det.

  mars 27, 2006, kl. 04:50

 4. Fred Ut

  Avslutningsreplikken i Dawn er noe sånt som:

  -How much fuel do we have?
  -Not much
  -…okay.

  Og Night:

  -Alright, that’s another one for the fire.

  Dette fra toppen av hodet klokka ti på sju om morgenen, med forbehold om feil.

  mars 27, 2006, kl. 04:57

 5. Fred Ut

  OI! Setningen som er å finne til slutt i STONED-traileren hører til nederst i V for Vendetta-anmeldelsen! Jeg urte på hvorfor alle syntes jeg var så positiv! Dette fikses asap.

  mars 27, 2006, kl. 05:00

 6. sharkbait

  Jeg så Stoned ved en tilfeldighet i Cannes ifjor (det var fullt på Election i nabosalen). Den var ikke spesielt bra. Masse overflate og fint lite innhold.

  mars 27, 2006, kl. 22:02

 7. TMwtP

  For det første – Stoned er sikkert en film for meg som likte Walk the Line, hehe. Men seriøst – Stoned?! Jeg gir pokker ta meg ikke mye for den ultrakjipbillige dobbelbetydningen i den tittelen. Herre!
  Og ellers kred for bruken av ‘slått sine pjalter sammen’ som er utrydningstruet, men som hos oss (feilaktig?) brukes for å beskrive noen som går sammen om en oppgave. Pjalt betyr fille, slå sine filler sammen altså. En pjalt kan også være en pusling, feiging. Språkdebatten raser over norske filmblogger!! lol

  mars 28, 2006, kl. 00:01

 8. Anonymous

  gbang har vel rett?
  replikkene er hentet fra Romero’s zombie trilogi. det vil si den siste filmen day og the dead. og tilhører sarah og john:
  -How long do we have to watch him?
  -Forever, darlin’. Forever. ‘Til he
  turns ta dust and blows away on the
  wind.
  anne

  mars 29, 2006, kl. 08:37

 9. Fred Ut

  Anne:
  Og jeg gjentar: Hvis du setter deg ned og ser Day of the Dead vil du se at den siste talte replikken er noe spånt som «COME ON!» etterfulgt av et solid skrik fra Sarah.

  Så hva er det dere ikke har fått med dere?

  mars 29, 2006, kl. 19:54

 10. Anonymous

  ok
  anne

  mars 29, 2006, kl. 20:34

 11. Fred Ut

  For ordens skyld: med «hva er det dere ikke har fått med dere?» mente jeg ikke at dere var tunghørte eller noe sånt, men at svarene deres manglet noe… dere er veldig nær.

  mars 30, 2006, kl. 04:49

 12. Anonymous

  hmmm… er det en forskjell på screenplay og selve filmen? ulike klippeversjoner?

  anne

  mars 31, 2006, kl. 14:35

 13. Fred Ut

  Manuset (unproduced draft el.l.)du har lest er fundamentalt forskjellig fra filmen som til slutt ble laget; Romero måtte skrive alt fra bunnen igjen, slå sammen rollefigurer, fjerne ideer og i det hele tatt gjøre om på hele greie fordi den ville blitt altfor dyr å filme. Den fine, fine sluttreplikken finnes kun i det opprinnelige manuset.

  Synes ikke du fortjener noen premiering etter et såpass vagt svar, men siden du snart har bursdag skal jeg se om jeg kan finne på noe da i steden…

  mars 31, 2006, kl. 14:59

 14. Anonymous

  aha!
  anne

  april 2, 2006, kl. 19:56

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s