Nå enda mer inkonsekvent

Hva er det som er grønt og henger på veggen og plystrer?

FILMER SETT SIDEN SIST:

MIRRORMASK

Det føles som om jeg har ventet i årevis på å få sett denne, og den infridde. For de som har bodd under en stein: MirrorMask er skrevet av Neil Gaiman, gudebenådet tegneserieskaper (Sandman, Death, Black Orchid, Violent Cases, 1602) og som oftest spennende forfatter. Likevel er dette først og fremst Dave McKeans prosjekt; Mckean er en ekstremt original illustratør som har tegnet (og klippet. og limt. og bygd. og fotografert. og teipet sammen) forsidene til de fleste av Gaimans tegneserier, og han har laget mye annet fint også (diverse platecovere, kortfilmer og andre prosjekter innenfor de fleste kunstarter).

MirrorMask handler om Helena, som jobber sammen med moren og faren sin på sirkus, men som drømmer om et mer vanlig liv. Hun får ønsket sitt oppfylt, men en slem AntiHelena fra underbevisstheten hennes har også brukt for livet hennes, og snart kjemper de inne i en omskiftelig verden bestående av flyvende fisk, snakkende katter, sultne sfinxer, furtne tårn og bøker som flakser tilbake til hovedbiblioteket når de blir fornærmet.

Jeg leste manuset da det kom i bokform i fjor sommer, og selv om jeg gledet meg veldiog til filmen var jeg litt usikker på om historien helt holdt mål; dette var enda en variant av en fortelling Gaiman har fortalt bedre før (Coraline, f.eks). McKean var i tillegg en uerfaren regissør (selv om han tilsynelatende er geni innenfor alle andre kunstarter), budsjettet var ikke spesielt stort og mange anmeldelser var overraskende lunkne (Gaiman får så og si aldri lunkne anmeldelser).

Det som overrasket meg mest var ikke hvor fullendt, svimlende kreativ og nydelig teknisk utført Helenas drømmeverden var. Det forventet jeg. Men McKeans direksjon av de scenene som foregikk ute i vår verden, hvor overraskende godt skuespillerne fungerte (spesielt Stephanie Leonidas i hovedrollen som Helenaene og Jason Barry, som får vist mange følelser til tross for at vi bare ser han bak Valentins maske), hvor morsomt Gaimans Manus var i levende live… alle disse tingene fungerte mye bedre enn jeg var redd for og en god del bedre enn jeg hadde håpet på. Nydelig, nydelig film. Om tjue år kommer denne til å ha solid kultstatus. Anbefales alle som ikke er redd for katter.

_________________________________________________________

AKKURAT LEST FERDIG:
Gerard Jones – Men Of Tomorrow: Geek, Gangsters, and the Birth of the Comic Book

Gerard Jones forteller den fengslende historien om en generasjon jødiske unggutter som skapte drøpmmen om supermannen, og store deler av den moderne underholdningsindustrien i samme slengen. Hovedvekten ligger på Siegel og Shuster (som skapte Supermann), og forlagsmennene Harry Donenfeld (mytoman gangsterkompis og playboy) og Jack Liebowitz (beinhard tallsjonglør som brukte store deler av livet sitt på å rydde opp etter Donenfeld), men Bob Kane (som brukte mesteparten av karrieren sin på å ta æren for andres arbeid), Will Eisner (skaperen av Spirit), og Stan Lee (Marvel Comics’ far) med flere gis også behørig plass. En glemt kulturhistorie, gnistrende skrevet.

Brian M. Bendis/Diverse tegnere – House of M

Men of tomorrow ga meg skikkelig lyst til å lese om gutta (og ikke minst jentene) i tights igjen, og jeg prøvde meg på denne, den ene av to svære happenings innenfor superheltserier i fjor (den andre var DCs Infinite Crisis). Scarlett Witch (Wanda Maximoff) har blitt gal, og det viser seg at hun er mye sterkere enn noen trodde. Etter å ha drept et par-tre av kollegaene sine i Avengers tryller hun simpelthen om hele verden til en verden der mutantene hersker (og undertrykker menneskene). Den eneste som husker at alt dette skjedde er Wolverine (alle superheltene har fått det livet de ønsket seg i denne nye verdenen, og det Wolverine ønsket seg mest var å huske) og en ung mutantjente som har hukommelse som evne. Sammen må de sette verden på plass, men hvorfor? Er det ikke bedre slik det har blitt?

Bildet over sier noe om hvilken skala dette foregår på, og jeg ødelegger ikke for noen hvis jeg sier at verden ikke kommer til å bli helt den samme etterpå.

House of M har fått mye pepper, men hvis dette er dårlig skulle jeg like å se hva som er bra. Dette sparker skikkelig. Ultimates og sånt er tøft, det også, men så mye moro har jeg ikke hatt med Marveluniverset siden Frank Millers Elektra-Assassin. Litt forkunnskap anbefales, men resultater blir at du får lyst til å lese superheltserier igjen. Tøft!
_________________________________________________________

10 Filmprosjekter med Neil Gaimans du bør se (hvis de blir laget) før du dauer

01) MirrorMask
Denne kan du kose deg med allerede, og den er minst like bra hvis Gaiman og McKean er nye bekjentskaper.

02) Beowulf
Gaiman har skrevet manus sammen med Roger Avary. Legenden om Beowulf fortalt med samme teknikk som i regissør Robert (Back to the Future 1-3, Roger Rabbit, Forrest Gump…) Zemeckis’ Polarekspressen, med folk som Angelina Jolie, John Malkovic, Brendan Gleeson, Anthony Hopkins, Crispin Glover og Robin Wright Penn med på laget. Postproduksjon pågår, kommer i 2007.

03) Coraline
Gaimans roman om en jente som kommer inn i et annet hus og møter en annen mamma skal filmes av stopmotionmaestro Henry Selick, regissøren av Tim Burton’s the Nightmare Before Christmas. IMDB hevder skriver at status for prosjektet er «Pre-Production» . Dakota Fanning er aktuell som Coraline.

04) Stardust
Mattew Vaughn, regissøren av L4yer C4ke, har hoppet fra det ene gyldne prosjektet til det andre etterpå. Det ble mumlet om Bond og han hoppet av/ ble sparket fra X-Men 3. Nå skal han definitivt i gang med å filme Stardust, Neil Gaimans lille roman (Illustrert av P. Craig Russel). som er et slags nyskrevet folkeeventyr i tradisjonell stil (Litt en Midtsommernattsdrøm, litt Askeladden, litt Baba Yaga). Preproduksjon her også, det hviskes om skuespillere som Pfeiffer, DeNiro, Claire Danes. Litt fersk info finnes et eller annet sted på Aint it Cool News (som er nede akkurat nå, så jeg har ikke noen link).

05) Death: The High Cost of Living
Et manus eksisterer, Gaiman ville regissere selv, men denne er i limbo foreløpig. Hvem passer til spille Death, da?

06) The Sandman
Selvfølgelig ikke gjennomførbart som spillefilm, men Roger Avary skrev et brukbart manus som du kan lese her (og noen andre har også prøvd). Når det er mulig å lage så heftig sjangerTV som Battlestar Galactica hadde vel det tøffeste vært å rett og slett lage en påkostet TV-serie av hele greia…

07) The Books of Magic
Gaimans ur-Harry Potter (hovedperson Tim Hunter har så mange fellestrekk at han sikkert kunne saksøkt hvis han ikke var en så hyggelig fyr) har vært aktuell som filmhelt gjentatte ganger, men fins kun i videreutviklingsskjærsilden foreløpig.

08) Good Omens
Gaiman skrev denne humoristiske apokalypsoen sammen med Terry (Discworld) Pratchett, og Terry Gilliam skulle regissere denne en lang stund. Da sier det seg selv at det aldri blir noe av…

09) NeverWhere
Gaimans TV-serie fra 1996 om London under London har nok et enda sterkere konsept enn MirrorMask, og er absolutt verdt å sjekke ut selv om det hele neppe kostet mange kronene.

10) A Short Film About John Bolton

Vår mann regisserte denne humoristiske og forsøksvis småskumle kortfilmen selv, ikke essensiell selv om den i og for seg er underholdende nok.

Reklamer

2 responses

 1. gbang

  Morsomt å se at vi begge likte Mirrormask, men at du satte pris på de tingene jeg ikke gjorde: bl.a. McKeans regi. Jeg tror heller ikke filmen er for absolutt alle og regner med at det faktisk hjelper en god del å være bekjent av disse gutta fra før.
  Forresten så vil jeg anbefale deg å lese Michael Chabons The Amazing Adventures of Kavalier and Clay som tar for seg den samme historien som i Men of Tomorrow i romanform.
  Ellers må jeg jo bare sjekke ut House of M da jeg er på en liten superheltseriebølge selv akkurat nå.

  mars 10, 2006, kl. 08:09

 2. Fred Ut

  Kavalier & Clay blir nevnt i samme åndedrag som World of Tomorrow mange steder på nettet, så den må jeg sjekke ut ved en anledning. Nå har jeg begynt på The Plot Against America av Phillip Roth, som foregår i lignende miljøer på lignende tid i en alternativ virkelighet der Charles Lindbergh blir USAs fascistiske president. Rar bok å følge opp world of tomorrow med.

  mars 10, 2006, kl. 14:54

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s