Nå enda mer inkonsekvent

Sammo, Simon, Donnie og BEEEEELAAAA!

FILMER SETT SIDEN SIST:

Sha Po Lang

At denne filmen ble sett av mange i Hong Kong er naturlig; den har bilkræsj, slåsskamper og tre store stjerner. At den har blitt en kritikerfavoritt er mer underlig, for dette er simpelthen en god gammeldags HKfilm av det slaget det kom en i måneden av tidlig på nittitallet. Filmen forsøker seg med å følge formelen fra de klassiske John Woo -filmene fra åttitallet; Litt slemme politifolk (Simon Yam, Donnie Yen, m.fl.) forsøker å stoppe en like slem gangster, som også har menneskelige trekk (Sammo Hung) .

Problemet er at dette er mer kyniske tider, noe Woo selv også har fått erfare de siste årene. Å sette pris på familien sin er vel og bra, men i denne filmen fungerer det slik at hver gang noen begynner å snakke om at de har en datter som venter hjemmme eller lignenede kunne de like gjerne gått rundt med et skilt med EG ER DAU. Til tross for spredte forsøk på å være stilmessig ukonvensjonell (m/splitscreen og sånt), og til tross for fin fotografering (i samme stil som Infernal Affairs) klarer man ikke å trylle fram den opera-aktige patosen fra the Killer og Hard Boiled. Kanskje burde regissør Wilson Yip (som lagde den litt artige zombiefilmen Bio-zombie for noen år siden) satset mer på skyting, sakte kino, fyrverkeri og flaksende duer?

I Sha Po Lang slåss man i steden for å skyte, og slåssingen er denne filmens raison d’être (tenker jeg imponerte noen der). Dette er bakkebasert (vaiere brukes ikke, med ett veldig synlig unntak), dirty kung-fu. Videovold av beste merke. Her handler det om å mose hverandre, ikke å danse som i Hero, …Daggers og Tiger. Og det er moro en gang i blant det også, selv om jeg egentlig foretrekker den mer høytflyvende sorten.

I actiondelen av filmen er de virkelige stjernene Donnie Yen og Jackie Wu. Wu spiller Sammos psykotiske morderassistent, og er fryktelig tøff. Tenk deg at noen gir Gene Kelly en kniv og lar ham spille Jack the Ripper. Wu fortjener stjernestatus etter denne filmen, og kampen mellom han og Donnie Yen er det tøffeste noen har filmet i denne sjangeren på mange år.

Problemet er at denne filmen ønsket å ha en annen dybde enn den har. All slåssingen til sammen utgjør fem prosent av filmen. I gamle dager var det minst tjue. Det samme teamet holder nå på å lage Dragon Tiger Gate, kanskje treffer de enda bedre i annet forsøk.

Serenity
Repriserunde med hr. Gisholt, som var mektig imponert. Både Jet (Jackie Wu) fra Sha Po Lang og River fra Serenity ble umiddelbart tatt ut på Petters All Star Street Fighting Team. Der fins bla.a. Danny fra Danny the Dog, Mannen med Cricketkølla fra Attack the Gas Station (I only fight ONE!) og TheManWhoFightsDirty fra Ong-Bak fra før.

Battlestar Galactica 2.5-2.6

Stakkars Starbuck. Ikke før beinet hennes var i orden så…

White Zombie

Dette med å se film på senga med bærbar dvd-spiller på magen er bra greier, men det blir jo til at man sover litt innimellom… Med forbehold om at jeg tok en liten dubb midt inni der utroper jeg dette til Bela Lugosis beste film. Som Zombiemester på Haiti får han skule stygt og gjøre rare ting med hendene sine så ofte han bare vil, og ikke mange i filmhistorien overgår Bela i skuling. Nydelig fotografering i impresjonistisk stil (MYE finere enn f.eks Dracula og første Frankenstein) og en engasjerende historie. Veldig fin film, og en tydelig inspirasjonskilde for Roger Cormans Poe-filmer. En litt bortglemt klassiker.

_________________________

Behold: Nacho Libre!
_________________________

Gutta på Gølvet – Fem kungfufilmer på bakken du må se før du dauer


1) ENTER THE DRAGON
Har aldri helt skjønt fenomenet Bruce Lee, men han er tøff her.
2) THE PRODIGAL SON
Yuen Biao i sin beste hovedrolle. Avslutningskampen her blir et slags adjø til denne måten å filme Kung Fu på.
3) THE STREET FIGHTER
Sonny Chibas StreetFighter er den styggeste, mest usympatiske helten jeg kan forestille meg, men du vil ikke bli uvenner med ham…
4) FIST OF LEGEND
Jet Lis beste film uten hopp og sprett, sammen med Danny the Dog.
5) DRUNKEN MASTER 2/THE LEGEND OF DRUNKEN MASTER
Jackie Chan er morsom i fylla.

Fem litt glemte Fantastiske klassikere: 1915-1935

1) FREAKS
Tod Brownings sirkusfreaker tar hevn på en slem dame. Gabba Gabba one of us…
2) DER GOLEM
Wegeners versjon er fortsatt en av de beste fantasyfilmene noensinne. Frankenstein kunne neppe eksistert uten denne.
3) MAD LOVE
Peter Lorre spiller kirurg som liker å bytte hender…
4) Dr. JEKYLL & MR. HYDE
John Barrymore som Jekyll/Hyde er min favoritt, men mange er glade i senere versjoner.
5) WHITE ZOMBIE
Murder Legendre er et veldig tøft navn på en skurk i en skrekkfilm.
_______________________

Finalen i Tordendomen

Oscartippen

Reklamer

One response

  1. Anonymous

    tordendomens taper
    http://www.i-am-bored.com/bored_link.cfm?link_id=15638
    anne

    februar 7, 2006, kl. 13:28

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s