Nå enda mer inkonsekvent

Phnglui mglw’nafl Cthulhu r’lyeh w’gah nagl fhtagn! Halloween er for pyser…

FILMER SETT SIDEN SIST:

The Raven
Det vil si, jeg så tre kvarter før fredagsutmattelsen satte inn og jeg gikk over til å se Sean Astin drite seg ut i kjendispoker på tv3. Men likevel: The Raven er en veldig søt liten film som ikke er skumlere enn, si, The Nightmare Before Christmas, med tidenes beste rollebesetning. Vincent Price og Peter Lorre tygger kulisser så det holder, mens Jack Nicholsons beste scene kommer tidlig, i en sekvens der han fjernhypnotiseres av Boris Karloff og får vise fram sitt gærneste glis. Anbefales fans av Jonahan Strange & Mr. Norrel, Sandman (både ravnen Matthew og Kain og Abel låner en god del fra Price og Lorre), småbarnsfamilier (dette kan fort bli Ut jrs første skrekkfilm) og i det hele tatt alle som puster (og alle andre som stikker innom).

_____________________________________

The Call of Cthulhu

Det er trist å registrere at ikke alle kjenner til at jorden stadig trues av interdimensjonale helvetesguder med Cthulhu, Yog-Shoggoth og N’yarlehotep i spissen. Men ettersom H.P. Lovecrafts fantastiske historier om hvor galt det går med de ynkelige menneskene som stikker nesa fram når Cthulhu lurer inn en tentakkel i vår virkelighet ikke er lett tilgjengelig på norsk er det kanskje ikke så rart. I Norge er det rollespillerne som kjenner disse historiene, gjennom det klassiske spillet The Call of Cthulhu.

The H.P. Lovecraft Historical Society driver også med rollespill, men favner også alt annet som har med Lovecraft å gjøre. De har laget film før, men denne gangen har de virkelig slått på stortromma: De har filmatisert den sentrale novellen The Call of Cthulhu, men ikke bare det. De har brukt de tekniske virkemidlene de mener Lovecraft selv hadde brukt hvis han skulle laget film da novellen kom ut (1920-tallet). Så dette er en stumfilm, i svart/hvitt, med enkle spesialeffekter.

Jeg hørte om dette prosjektet første gang i fjor høst, da de søkte etter folk som kunne oversette mellomtekstene deres (du kan velge mellom 24 språk på mellomtekstene på DVDen). Jeg fikk ikke den jobben, og selv om jeg lot meg imponere over traileren som kom i vinter glemte jeg hele greia. Men nå er den altså ferdig. Min er allerede i posten.

Den fantastiske traileren finner du her.

Filmen, samt mye annet morsomt Cthulhu-stoff (A Shoggoth on the Roof?!) kan kjøpes her.

HPLHS er ikke så voldsomme til å markedsføre denne, men den har allerede begynt å generere hype, senest på Twitch her om dagen. En av sjefene i HPLHS fortalte meg at han skulle forsøke å pushe den mer på nettet (han fikk lenkelista mi!), kanskje hører vi mer om denne framover. Anmeldelse kommer i hvert fall så snart jeg har den i hendene.

__________________

Oslofolket må kjenne sin besøkelsestid, dette er en av de ukene der det ikke er mulig å gå nok på kino i hovedstaden hvis du har tid til sånt. Både Strings, Karmen i Khayelitsha, The History of Violence, Wallace & Grommit, Broken Flowers, Corpse Bride og Det Levende Slottet er filmer jeg skal få sett før jeg dauer.

Forhåpentligvis. Det Levende slottet og W & G går her ute på landet også, men å gå på kino er vanskelig med små barn og kveldsjobbende koner, så det er mulig jeg må vente på DVDene.

___________________

Fem filmer med de viktigste folkene bak The Raven du må se før du dauer (kronologisk for hver av dem).

-Det ser ut som om jeg bare har plukket filmer tilfeldig denne gangen, men jeg har faktisk sett, og kan anbefale, alle disse bortsett fra It conquered the World og Death Race 3000, men de anbefaler seg selv. Og jeg måtte ta bort ting som ikke fikk plass.

BORIS KARLOFF
1) The Bride of Frankenstein
2) The Mummy
3) The Secret Life of Walter Mitty
4) The Raven (63)
5) THe Comedy of Terrors

PETER LORRE
1) M
2) Mad Love
3) Malteserfalken
4) Casablanca
5) The Raven

VINCENT PRICE (her må jeg ta ti, dette er tross alt den kuleste mannen i verden)
1) The three Musketeers
2) The Fly
3) Tales of Terror
4) The Comedy of Terrors
5) The Raven
6) The Last Man on Earth
7) The Abominable Dr. Phibes
8) Dr. Phibes rises again
9) Edward Scissorhands
10)Alt annet han er med i.

JACK NICHOLSON
1) Little Shop of Horrors
2) The Raven
3) Chinatown
4) Tommy
5) Mars Attacks

ROGER CORMAN (Her trenger jeg 15!)

(som Regissør)

1) It Conquered the World
2) the Undead
3) A Bucket of Blood
4) The Wasp Woman
5) The House of Usher
6) Little Shop of Horrors
7) Tales of Terror
8) The Raven
9) Bloody Mama
10) Gas-s-s-s
11) Frankenstein Unbound

(som Produsent)

12) The Brain Eaters
13) The Dunwich Horror (Lovecraft!)
14) Death Race 2000
15) Death Race 3000 (kommer neste år)

RICHARD MATHESON (Forfatter, les alle novellene han har skrevet også. I tillegg til dette har han f.eks skrevet 16 episoder Twilight Zone.)
1) Tales of Terror
2) The Raven
3) The Comedy of Terrors
4) The Last Man on Earth
5) Duel (Spielbergs debut)

Reklamer

13 responses

 1. Fred Ut

  Glemte å nevne at The Call of Cthulhu faktisk skal vises i Stockholm til uka, på noe som heter NecronmiCon. Detaljer kan sikkert skaffes.

  oktober 29, 2005, kl. 11:42

 2. gbang

  Jeg er spent på hva du mener om Cthulhu-filmen. Traileren ser jo morsom ut (men hvilke gjør ikke det?). Stusser bare på at du utelater f.eks. The Shining over filmer med Jack Nicholson – antar at det kanskje blir for opplagt og dermed ikke så interessant, men han er jo knakende go’ der da 🙂
  Du burde også føre opp en av women-in-prison-produksjonene til Corman. Ikke det at de er så bra… men de var viktige for å for hans løsrivelse fra de store selskapene (kanskje The Big Doll House eller Caged Heat). Vel, egentlig er det ganske morsomt med slike WIP-filmer… En skokk med lekre tjei og en sadistisk fengselsdirektør/betjent el.l. kan jo sjelden gå galt. Corman fant jo nesten alltid på ting som solgte og fungerte på et primitivt vist. Og Omega Man med Heston er også en Matheson-filmatiseringe, men du har antagelig rett om du først og fremst anbefaler den første filmatisering av I Am Legende.

  oktober 29, 2005, kl. 19:20

 3. Fred Ut

  Må innrømme at jeg faktisk aldri har sett hele The Shining fra start til slutt, og skulle jeg velge ser jeg faktisk heller disse om igjen. Shining er en sånn film som du vet absolutt alt om selv om du bare har sett den en halv gang. Av Kubricks ting er det i grunnen bare 2001 jeg virkelig har et sånt forhold til at jeg ser den om igjen og om igjen.

  Ingen av I am Legend – filmatiseringene regnes som spesielt bra, men jeg liker Price-versjonen. Omega man har jeg sett litt av på TV en gang, og den virket kjedeligere på meg enn Last Man on Earth. Så får vi se om de noensinne får laget den lenge varslede nyversjonen.

  oktober 30, 2005, kl. 01:13

 4. The Man With The Plan

  Jeg emlder meg inn i klubben med de som ikke vet at N’yarle er en større trussel enn, feks George Bush. Junior. lol.

  Vedr Jack Nicholson, shame on gbang for å nevne Shining fremfor Gjøkeredet. Og shame on Fred Ut for ikke å inkludere den på listen. Hallo. 🙂

  oktober 30, 2005, kl. 23:15

 5. Fred Ut

  Lovecrafts monstre har ganske mye til felles med dubya. Sannsynligvis er det en sammenheng. 😉

  Både Bush og Cthulhu er støttet av et slags undergrunnsnettverk bestående av fanatiske kultister. Og begge gjør deg sinnssyk hvis du stirrer for lenge på dem. Bush har vel gjort mer for å ødelegge verden enn noe annet interdimensjonelt monster.

  Gjøkeredet faller utenfor lista mi av samme grunn. Jeg har kun sett den bitevis,men kjenner handlingen godt(har sett teaterstykket). Shining har jeg egentlig sans for, men Gjøkeredet er ikke min type film.

  Nicholson er selvf. veldig god der, men filmen appellerer ikke til meg. Den ultimate asylfilmen er for meg Samuel Fullers Shock Corridor.

  oktober 31, 2005, kl. 05:53

 6. gbang

  Hmmmm… Ja Gaukereiret burde vel kanskje vært nevnt. har likevel mer sans for The Shining. Om lista skal gjenspeile de filmene Nicholson gjør sine beste roller må disse to med, uansett hva man skulle mene om filmen som sådan. Nå virker det som om Fred Ut har gått for de mer obskure godbitene og det er i og for seg greit, men så vidt jeg husker dør vel Nicholson før han får vist seg fram noe særlig i Mars Attacks og det har jeg egentlig ikke noe i mot, men av den grunn hører denne kanskje ikke med på lista eller…?

  oktober 31, 2005, kl. 09:18

 7. Fred Ut

  Lista er ment som noe sånt som «filmer jeg liker med jack Nicholson», og da endte Shining utenfor topp 5, og Gjøkeredet utenfor diskusjonen (bak filmer som f.eks The Terror og Witches of Eastwick) siden jeg ikke har sans for den. Jack spiller tre roller i Mars Attacks, og minst to, muligens alle tre av rollfigurene hans dør, men han får hatt det skikkelig morsomt før det.

  Mars Attacks er forresten en film med ekstremt imponerende rolleliste : Jack Nicholson, Danny DeVito, Glenn Close, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Michael J. Fox, Jim Brown, Pam Grier, Natalie Portman, Jack Black…

  oktober 31, 2005, kl. 15:00

 8. TMwtP

  OK. Ærlig sak det med Jack-listen din – tok ikke med den og den filmen rett og slett fordi du ikke har sansen. Og det må være lov.

  Poster min topp 5-liste med Jack likevel – uprioritert:

  1. As Good as it Gets
  2. Gjøkeredet
  3. Heksene i Eastwick
  4. Chinatown
  5. Shining

  Tror det, i hvert fall. Og – kule Yoda 🙂

  oktober 31, 2005, kl. 21:59

 9. gbang

  Hey, kom på en ting! Hva med Batman?: den troner nok på toppen over mine Jack-filmer!

  oktober 31, 2005, kl. 22:24

 10. Fred Ut

  Jeg vurderte Batman, men kom til at den hører hjemme et sted mellom the Shining og Gjøkeredet på lista.

  november 1, 2005, kl. 15:27

 11. sharkbait

  Jeg likte The Call of Cthulhu godt (jeg bestilte den faktisk bare et par dager før du skrev om den her). I motsetning til alle andre Lovecraft-filmatiseringer og filmer inspirert av universet hans som jeg har sett, klarer denne å få stemningen riktig. Og da er nesten halve jobben gjort. Men den skorter heldigvis ikke på resten heller – det tekniske, fra skuespill til scenografi, regi og manus holder mål. Klart, det skinner gjennom at dette er laget av en gjeng glade amatører, men det er likevel ikke noe amatørmessig over det hele (vi ser bort fra intervjuene i «making of»-dokumentaren nå, selvsagt… :-)). Dette er ikke en god film «til tross for», men simpelthen en god film. Og ikke en film jeg angrer på at jeg kjøpte! 🙂

  november 9, 2005, kl. 22:34

 12. Fred Ut

  Rakk bare det første kvarteret av Cthulhu før jeg må reise på jobb igjen (vi overnatter på skolen med elevene i natt), men innledningen er nok til at jeg kan si meg helt enig med deg. Slik bør Lovecraft filmes! Noen må gi disse her litt penger og slippe dem løs på flere noveller (The Dunwich Horror og the Colour of Outer Space måtte da egne seg?).

  Brian Yuzna og Stuart Gordon kunne virkelig lære en ting eller to omå filme Lovecraft av disse folka her.

  november 10, 2005, kl. 16:58

 13. luvz-creation

  Extraordinary blog. Your site was hip and fresh
  and we’ll visit it again! I love surfing the internet
  for blogs.
  Look into my pay day cash advance blog.

  februar 5, 2006, kl. 14:45

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s