Nå enda mer inkonsekvent

Østens siste stjerne

FILMER SETT SIDEN SIST:

THE WOMAN IN BLACK
Ikke helt ueffen engelsk tv-produksjon fra slutten av 80-tallet, en spøkelseshistorie av det klassiske slaget. Hr. Inge Moen så denne som nattkino i 1990, og har siden aldri glemt den, så jeg hjalp ham med å skaffe et eks. på eBay. Han så den minst to, muligens tre ganger i går, så han liker den fortsatt ganske godt. Og det er en solid greie, med et ganske skummelt spøkelse og bra produksjonverdier til å være laget for TV. Verdt å se hvis du skulle få sjansen.

AKKURAT LEST FERDIG
Akiko Tetsuya – The Last Star of the East, Brigitte Ling Chin Tsia and her films.

Fra Brigitte Lin (Swordsman II, The Bride with white hair, Peking Opera Blues, Dragon Inn, Police story, Chungking Express…) ble oppdaget på gata som 17-åring i 1972 til hun la opp i 1994 spilte hun i hundre filmer, og var en av asias største stjerner. Filmjournalisten Akiko Tetsuya ble superfan av Lin på midten av nittitallet og har jobbet med denne boka i ti år før hun fikk den ut på eget forlag.

Dette er en veldig spennende sak, en superintim samling med intervjuer med en av verdens største filmstjerner der det snakkes om absolutt alt (de ble gode veninner under arbeidet) og dessuten intervjuer Tetsuya en voldsom samling av Lins venner og medarbeidere, og det betyr at alle de viktigste personene i Hong Kongs filmindustri får snakke for seg (Det er nesten lettere å ramse opp de som ikke intervjues i denne boka; Jeg kommer nesten bare på Maggie Cheung, samt ekskjæresten Chin Han, husker ikke om Jet Li intervjues eller bare siteres indirekte). Det er utenkelig at det skulle eksistere en slik bok om, f.eks Nicole Kidman eller Jodie Foster, og det er bare Tetsuyas utholdenhet og en overraskende velvillig Lin som har gjort det mulig.

Her er 10 ting jeg lærte eller fikk bekreftet i Last Star of the East:

01)Brigitte Lin liker ikke ananas.
02)Hun blir overrasket og rørt når noen skryter av evnene hennes som skuespiller. Hun blir som regel sett på som stjerne, ikke skuespiller.
03)Jackie Chan synes hun ligner på «En Leopard i bur». Triadene truet han og Lin til å spille i «Fantasy Mission Force (Chan hevder han gjorde filmen som en tjeneste for Jimmy Wang Yu).
04)Christopher «jeg liker meg best i kina fordi kinesiske kvinner er lettere å
lyssette» Doyle (kanskje verdens beste filmfotograf)intervjues som regel i
fylla.
05)På de 100 filmene Brigitte Lin spilte inn var det bare EN gang skuespillerne hadde felles gjennomgang av manus på forhånd.
06)Wong Jing er proff og grei å jobbe med, men en kjip fyr.
07)Wong Kar Wai aner ikke hva han driver med, men er flink til å klippe sammen en handling av filmbitene sine.
08)Chow Yun-Fat er og Leslie Cheung var bra folk.
09)På søttitallet spilte Lin ofte in 5-6 filmer SAMTIDIG. Ta den, Peter Jackson!
10)Produsenter dukket opp på døra hennes på 70-tallet og truet med å ta livet av seg hvis hun ikke spilte i filmene deres. Ikke rart hun fikk mye å gjøre!

Og sånn kunne jeg fortsatt ganske lenge, for selv om denne boken kunne trengt litt redigering (mange av intervjuobjektene svarer det samme på de samme spørsmålene er det den suverent mest opplysende boka om asiatisk film jeg har lest. Det er noe med asiatisk kultur som blir mye tydeligere når en japansk kvinne intervjuer en kinesisk kvinne på engelsk enn når en engelskmann forteller om hvordan det er å bo i Hong Kong. En veldig ærlig bok som anbefales veldig for folk som har sans for sånt.

De har den på http://www.yesasia.com og på Akiko Tetsuyas hjemmeside (klikk på overskriften til denne artikkelen.

Reklamer

One response

 1. die4-u

  Inspiring blog. I love finding blogs this good on
  the internet, when I have the time. I’m going to go
  back to it!
  Where you been? You have got to look at my military cash advance blog!

  februar 2, 2006, kl. 19:25

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s