Nå enda mer inkonsekvent

Året jeg likte å se på dukker

FILMER SETT SIDEN SIST:

STRINGS
Hva er det med filmer med dukker? Er det barne-TV vibben som gjør at det er morsomt, eller er det rett og slett at dukkefilmer lages av få personer med store visjoner og mindre penger enn Peter Jackson? At tre av de omtrent ti tøffeste filmene jeg har sett i år har vært animerte (Appleseed, Steamboy, Porco Rosso) er ikke så spesielt, men at tre av de beste filmene jeg har sett hittil i år (Team America, Legend of the Sacred Stones og denne) har vært DUKKEFILMER, er direkte merkelig. En annen ting er at Team America gjør det vanskelig å ta en film som Strings på alvor, så du bør nok ikke se dem samme kveld.

Strings er en danskprodusert film som passerte under radaren min (og de fleste andres)da den ble sluppet i fjor. Så vidt jeg vet har den ikke gått på kino i Norge, men det er mulig jeg tar feil. Jeg leste om den første gang i siste nummer av filmbladet Empire (som ga den 4 stjerner), så på den utmerkede nettsiden Twitch at den akkurat var sluppet på (for en gangs skyld offisiell) DVD i Thailand, av alle steder, og bestilte den (sammen med en Thailandsk komedie med det velklingende navnet SARS WARS, mer om den en annen dag).

Strings handler om en konge som angrer på alt det slemme han har gjort (drept, plyndret etc.) og begår selvmord for å bøte på sin svarte samvittighet. Den onde broren hans bruker dette som unnskyldning for å gå til krig, og den snille prinsen reiser ut i verden for å hevne seg på farens morder. Enkelt og greit egentlig. Litt Hamlet, litt Ringenes herre. Som alle gode eventyr er det hvordan det fortelles som avgjør hvor bra det er

Det som gjør filmen så spesiell er at alle personene er marionetter, og trådene er det som gir dem liv, det som binder sjelene deres til himmelen. De vikler trådene sammen når de har sex, skiller ut nye tråder når de får barn, og sliter trådene når de dør. Hvis tråden på hånden kuttes, for eksempel, må de skaffe en ny hånd med intakt tråd. Da er det kjekt å ha slaver som kan bidra med reservedeler. Greia med trådene, sammen med en nydelig realisert fantasiverden, gode stemmer (selv om de danske originalene ikke var med på min DVD, var de engelske helt OK) og en sentimental undertone i storyen som plasserte en stor klump i halsen på herr og fru Ut gjør at jeg rett og slett må kåre denne til årets hittil beste film. Sender en engelsk anmeldelse til Aint it Cool senere i dag, for mer detaljer kan du forhåpentligvis lese den om noen dager.

Reklamer

2 responses

 1. Anonymous

  http://www.i-am-bored.com/bored_link.cfm?link_id=10313

  ehhh; to ep på ons!

  juni 13, 2005, kl. 21:00

 2. Anonymous

  Ojsann. Dere som bruker Torrents bør sjekke dette!

  http://www.illegal-art.org/video/popups/superstar.html

  -F.U.

  juni 15, 2005, kl. 19:04

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s