Nå enda mer inkonsekvent

Folk som sparker

FILMER SETT SIDEN SIST: Fist of Legend (Mange holder denne som Jet Lis beste, men jeg liker bedre den litt mer akrobatiske slåssingen i Once Upon a Time in China – filmene. Ellers er dette en kung-fu film over gjennomsnittet når det gjelder handling og sånt (Om Japans invasjon av Kina, sikkert skikkelig populært å se denne for tiden), og den nest siste kampen (mellom Jet Li og den rettskafne japanske generalen) er noe av det tøffere jeg har sett. Yuen Woo-Ping er og blir filmhistoriens beste koreograf av kung fu. Ta en tur på http://www.imdb.com og slå han opp hvis du mot formodning ikke vet hvem han er.),

en epp Firefly (Ikke av de beste, men vi har likevel tortur, ekteskaplig krangel og en av de heftigere actionscenene hittil. Dere MÅ se dette folkens; morsomt, spennende og så søtt at det er til å spise opp.)

________________________

Da jeg koste meg med Jet Li i glansperioden hans tenkte jeg på følgende:

Det går en rett linje mellom kampsportfilmenes konger. Da tenker jeg på de få som har blitt så store at en gjennomsnittlig 30-åring i Scheen kan ha hørt om dem. Kongene har altså fått et tiår hver:

70-tallet:Bruce Lee => 80-tallet:Jackie Chan => 90-talletJet Li.

Med dette mener jeg at de gjorde sine beste ting i disse tiårene. Jet Li og Jackie Chan ble ikke mainstream filmstjerner før på henholdsvis 90- og 00-tallet, men da var de ferdige med de beste tingene sine. 00-tallets foreløpig største utfordrer til å ta opp arven er muligens Tony Jaa fra Thailand, stjernen i Ong-Bak, og den nye filmen hans heter Tom Yum Goong (Til dere Thailandeksperter: Hvorfor søkte jeg på denne tittelenog fant masse suppeoppskrifter?). Første trailer og sånt finner du her:

http://www.tomyumgoongmovie.com/

Jeg tenkte også det var på sin plass med en liten hyllest til gjengen som NESTEN ble konger i sine tiår. VISEKONGENE AV AU. De slo nesten gjennom i vår del av verden, men bare nesten. På sine respektive hauger var de sjefene.

70-tallet:
Sonny Chiba
Japansk brumlebass med sammenvokste øyenbryn som røsker både baller og adamsepler av slemme folk. Sist sett som sverdsmeden i Kill Bill vol.1.
ELLER KANSKJE: Gordon Liu, Lau Kar-Leung

80-tallet: Sammo Hung
Den mest akrobatiske tjukkasen i filmhistorien. Har ofte samarbeidet med Jackie Chan (de er to av The Seven Little Fortunes, men det er enn annen historie), og spiller ofte lignende roller. Har regissert en del ok ting, som for eksempel Jet Li-filmen Once upon a time in China and America. Denne filmen ble sener kopiert nesten scene for scene med bedre resultat i Shanghai Noon. Sammo Hung er også kjent som Sammo Law i den artige TV-serien Martial Law som TV2 sendte altfor seint på kvelden.
ELLER KANSKJE: Yuen Biao

90-tallet: Donny Yen
Han slåss med Jet Li i Once Upon a Time in China og Hero, og med Jackie Chan i Shanghai Knights, og stukket ned bakfra i Blade II, men dette har blitt unntakene i en karriere som er langt fra over. Og se han for all del i Yuen Woo-Pings to beste filmer: Iron monkey og Wing Chun der han spiller med/mot Michelle Yeoh. Men dronningene tar vi en annen gang.
ELLER KANSKJE:Mark Dacascos

00-tallet: Stephen Chow
Med Shaolin Soccer og Kung Fu Hustle har han vel gjort mer penger på 00-tallet enn ALLE de ovennevnte til sammen snart, men jeg plasserer han likevel som visekonge fordi han har en lang karriere bak seg, at han er mer avhengig av spesialeffekter enn de andre, og at han er 43 år gammel mens Tony Jaa er 29.
ELLER KANSKJE: Noen forslag?

Morsomt det der med alder, forresten. Det er lett å glemme hvor gamle disse gutta er; Jackie Chan er 51, Jet Li er 43, det samme er Donnie Yen. Yuen Woo Ping er 61, John Woo er 59. Chow Yun-Fat er 50. Og gamle Bruce hadde fylt 65 år i 2005.

_________________________________

FILMER MED JET LI DU MÅ SE FØR DU DAUER (i prioritert rekkefølge)
1) Once Upon a time in China (Med Yuen Biao)
2) Once Upon a time in China II (Med Donnie Yen, slossing av Yuen Woo Ping)
3) Hero (Med Donnie Yen, Zhang Ziyi, Maggie Cheung)
4) Fong Sai Yuk
5) Fist of Legend (slossing av Yuen Woo Ping)
6) Tai Chi Master (Med Michelle Yeoh, regissert av Yuen Woo Ping
7) Once Upon a time in China III
8) Once Upon a time in China and America (Regissert av Sammo Hung)
9) Unleashed (Kommer snart, action av Yuen Woo Ping)
10) Kiss of the Dragon

STYR UNNA: The Master (forferdelig), The One (sorry Marchus, den suger), Black Mask (du må knaske amfetamin for å holde følge). Dødlig våpen 4 var vel heller ikke noen høydare.

Reklamer

2 responses

 1. Fred Ut

  For første gang i år glemte jeg å føre opp en film jeg har sett: I Robot med (kjedelige) regissørkommentarer. Tenker det sitter tusenvis av mennesker der ute som var glad jeg kom på det!

  mai 25, 2005, kl. 16:14

 2. after-dinner

  Terrific blog. I search the internet everytime I
  get a moment to find blogs. Its better than cold iced
  tea and I have to visit it one more time!
  I beg of you, just check out my check cash advance blog.

  januar 29, 2006, kl. 16:48

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s