Nå enda mer inkonsekvent

Har vaskebjørner vaskeballer?

FILMER SETT SIDEN SIST: Pom Poko

Noen ord om Pom Poko, bare. Noen ganger er det vanskelig å kommunisere hvor bra en film er på en slik måte at folk får lyst til å se den. Ping Pong er et eksempel. Et drama om noen ungdommer som spiller bordtennis? Zzzzz. Eller Coffee and Cigarettes. Noen som preiker, røyker og drikker kaffe? Zzzzzzzzz. Eller the Straight Story, en gammel mann som kjører på gressklipperen sin? Zzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Sånn sett er ikke Pom Poko noe problem. Vaskebjørnene på et fjell nær Tokyo opplever at skogen deres skal fjernes fordi det skal bygges boliger der, og bestemmer seg for å gå til krig. Høres brukbart spennende ut, sant? Problemet er at Vaskebjørner (og rever) i Japansk folkeeventyr kan gjøre seg om til mennesker og andre ting, og at vaskebjørnene har svære testikler som de forvandler til ting, blant annet våpen. Jepp. Du leste riktig.

Og dette er, i hvert fall delvis, en animert barnefilm. Og dermed falt alle av.

Hva hjelper det vel da at jeg forsøker å si noe om hvor morsom, hvor sann og hvor hjerteskjærende trist denne filmen er? Hva hjelper det om jeg sammenlignder den med klassikere som Totoro og Princess Mononoke og sier at den er minst like bra? Hva hjelper det at det er den filmen jeg har sett hittil i år som har gjort det beste forsøket på å få meg til å grine? Hva hjelper det at regissøren har laget det kanskje beste dramaet fra andre verdenskrig fra et barns perspektiv, den enda tristere Grave of the Fireflies?

Det hjelper ingenting. Dette er og blir en tegnefilm om vaskebjørner med store nøtter. Sjansen for at jeg klarer å få noen til å se denne er veldig liten. Og det er synd, for det er bare Spirited Away, Totoro og Mononoke som er på dette nivået når det gjelder familiefilm. Disney har ikke laget noe som tøtsjer dette på femti år.

Så hvis du skal se bare en tegnefilm med testikler i år…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s